NSi PREDLAGA ZNIŽANJE DDV ZA KOLESA IN E-KOLESA

DELI:
28.01.2022, NSi

Finančni ministri držav članic Evropske unije so se v mesecu decembru 2021 dogovorili glede sprememb nabora blaga in storitev, za katere so dovoljene nižje davčne stopnje ali oprostitve. Gre za določitev novega blaga ali storitev, ki lahko doprinese k varovanju podnebja in zdravja. Na ta način bi imele države članice EU več možnosti pri izbiri izdelkov, za katere se stopnja DDV lahko zniža.

Sprva so bila s seznama izključena električna kolesa, v končni različici pravil, pa so bila umeščena na seznam. Sprememba se nanaša tudi na dobavo, izposojo in popravilo koles. Dogovor za omenjene izdelke oziroma storitve omogoča, da jih bodo države članice EU lahko znižale, ko bo mnenje o tem dogovoru sprejel tudi Evropski parlament.

Na podlagi navedenega je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat v vladno proceduro, na predlog Zelene zveze NSi, vložil pobudo za znižanje DDV za kolesa in e-kolesa. Zelena zveza NSi pričakuje, da se bo pobuda obravnavala v najkrajšem možnem času ter da bo le-ta tudi sprejeta.