NSi ponovno odločno proti uvedbi davčnih blagajn

DELITE TA
PRISPEVEK
20.07.2015, NSi

JH_NK_feb2015Jožef Horvat je na današnji izredni seji Državnega zbora po izglasovanem vetu na zakon, ki določa uvedbo davčnih blagajn ponovno nasprotoval temu ukrepu vlade. Kot je dejal v stališču NSi, vlada zaradi peščice nepoštenih kaznuje vse po vrsti, poleg tega pa davčne blagajne ne bodo zmanjšale sive ekonomije.

»Po našem mnenju bi se moral tako pomemben zakon, ki zajema tako širok krog zavezancev, sprejemati s čimširšim političnim konsenzom in ob čim večjem strinjanju ostalih deležnikov,« je uvodoma dejal poslanec Horvat, ki je spomnil, da je večina stanovskih organizacij gospodarstva je uvedbi davčnih blagajn nasprotovala. »Osnovni argument teh združenj je bil, da davčne blagajne prinašajo dodatno administrativno, predvsem pa tudi finančno breme za gospodarske subjekte. Če se je vladajoča koalicija že odločila za tak ukrep, bi morala sama zagotoviti in financirati nakup potrebne strojne opreme. Dodaten nadzor, ki ga država želi, naj financira sama, enako kot sama že sedaj financira nadzor, ki ga opravlja preko Finančne uprave in inšpekcije,« je pojasnil Horvat.

Horvat: Potrebne so izboljšave poslovnega okolja!

V stališču je poslanec NSi ponovil tudi večkrat izraženo mnenje, da bo državo iz krize potegnilo samo gospodarstvo in ne politika. »Politika pa je tista, ki mora ustvarjati ugodno, pa tudi stabilno in predvidljivo poslovno okolje, v katerem bo gospodarstvo lahko poslovalo, načrtovalo razvoj in ustvarjalo dodano vrednost. Kakšno je sporočilo vladne koalicije ob uvedbi ukrepa davčnih blagajn, ki mu nasprotuje večina gospodarstva? Ta ukrep seveda v nobenem primeru ne izboljšuje poslovnega okolja, ne razbremenjuje gospodarstva in ne bo prinesel niti enega novega delovnega mesta. Sporočilo je: Vsi gospodarski subjekti so nepošteni, ne izdajajo računov in utajujejo davke, zato je potreben nad njimi dodaten davčni nadzor s strani države,« je dejal.

Davčne blagajne ne bodo odpravile sive ekonomije

Jožef Horvat je opozoril tudi na veliko finančno breme, ki ga nove davčne blagajne predstavljajo predvsem za male poslovne subjekte. »Ne smemo pozabiti, da je te manjše zavezance breme gospodarske krize že do sedaj zelo prizadelo. Za te zavezance bo strošek nakupa in vzdrževanja opreme za davčne blagajne tako visok, da se jim ne bo splačal ali ga enostavno ne bodo zmogli. Številni od njih se bodo zagotovo odločili za zaprtje dejavnosti. Nekateri bodo prešli na seznam prejemnikov socialnih pomoči, drugi pa tudi v sivo ekonomijo. Po drugi strani pa davčne blagajne ne bodo dosegle »šušmarjev«, ki državi tudi do sedaj niso plačevali ne davkov ne prispevkov,« je pojasnil in napovedal, da bo NSi glasovala proti zakonu.

Pogovorno oddajo, o smiselnosti uvedbe davčnih blagajn, kjer je pred nekaj dnevi sodeloval tudi Jožef Horvat pa si lahko ogledate TUKAJ.