NSi PODPRLA ZAKON, KI ZAGOTAVLJA FINANČNA SREDSTVA ZA UREJANJE PLANINSKIH POTI

DELI:
26.02.2021, NSi

Poslanec Andrej Černigoj je v imenu NSi na novinarski konferenci pozdravil skupno pobudo strank koalicije, s katero se za urejanje planinskih poti in delo markacistov zagotavlja ustrezna finančna sredstva.

»Če sem malo patriotski, lahko rečem, da sem v življenju obiskal veliko lepih krajev, ampak naši hribi in gore so res najlepše. Teh lepot pa si od blizu ne bi mogli ogledati brez dobro in varno urejenih planinskih poti, ki jih vsakodnevno urejajo in popravljajo prostovoljci Planinske zveze Slovenije,« je uvodoma dejal Černigoj in pojasnil, da se pričakuje, da se bo prepoznavnost Slovenije kot turistične destinacije v bližnji prihodnosti še povečala. S tem pa tudi število obiskovalcev naših gora, ki se približuje dvema milijonoma na leto.

Brez varnih in urejenih planiskih poti ni sodobnega turizma

»Z zakonom želimo podpreti tudi trud preteklih generacij prostovoljcev, ki so v več kot 130 letih zarisali, naredili in opremili več kot 10.000 km poti. Da se sredstva v višini 400.000 evrov ne bi trošila nenamensko, smo v  zakon zapisali tudi zelo jasne varovalke, ki bodo zahtevale zelo pregledno in jasno porabo javnih sredstev,« je še pojasnil poslanec NSI in dejal, da se moramo na koncu, kljub vsem lepotam in naravnim danostim naše domovine, vseeno zavedati, da sodobni planinski turizem najprej zahteva urejene in varne planinske poti.

»Šele nato pride na vrsto kulinarična, kulturna in druga ponudba, ki jo je mogoče dobro tržiti in promovirati tudi v tujini. Le tako bomo lahko razvijali Slovenijo kot butično turistično destinacijo, Slovenci pa bomo z veseljem še naprej ohranjali svojo strast do pohodništva,« je bil jasen poslanec.