NSi podpira alternativno reševanje potrošniških sporov

DELITE TA
PRISPEVEK
20.10.2015, NSi

Poslanci_NSiPoslanke in poslanci na današnjem rednem zasedanju Državnega zbora med drugim obravnavajo paket zakonov, s katerimi v slovenski pravni red prenašajo evropsko direktivno, ki ureja alternativno reševanje potrošniških sporov. NSi je zakonom napovedala podporo in hkrati izrazila pričakovanje, da bo pristojno ministrstvo izvajalo učinkovit nadzor in da bo čim več ponudnikov izdelkov in storitev pripravljenih sodelovati v teh postopkih.

V Sloveniji je sicer alternativno reševanje potrošniških sporov na posameznih področjih različno urejeno, vendar še zdaleč ne tako, da bi kupci vanj zaupali. Skrbi namreč podatek Evropske komisije, objavljen septembra letos, da imajo slovenski potrošniki med vsemi državami EU najnižjo stopnjo zaupanja v javne institucije, kar velja tudi za uveljavljanje pravic potrošnikov! Slovenci torej ne zaupamo niti v sodne niti v izvensodne postopke reševanja sporov.

V Novi Sloveniji smo zato prepričani, da je vzpostavitev učinkovitega sistema izvensodnega reševanja potrošniških sporov predpogoj za resnično učinkovito varstvo potrošnikov in s tem za krepitev zaupanja v takšen način reševanja sporov.

Sodobna družba je močno potrošniško naravnana in zaradi poplave različnih ponudnikov na trgu potrošnik težko prepozna dobrega in poštenega ponudnika. Vedno trčimo ob dva popolnoma različna interesa: ponudnik želi s prodajo izdelkov in storitev zaslužiti, kupec želi dober izdelek ali storitev kupiti čim ceneje. Pa vendar je potrošnik v vsakem primeru šibkejša stranka, zlasti v ekonomskem in pravnem pogledu, zato mora uživati posebno varstvo. Prav vsak izmed nas je namreč dnevno postavljen v vlogo potrošnika.

Potrebujemo hitre, enostavne in cenovno dostopne rešitve

Za učinkovitost takšnih postopkov potrebujemo hitre, enostavne in cenovno dostopne rešitve, ki bodo potrošnikom zagotavljali prvo in edino izbiro reševanja tako domačih kot čezmejnih potrošniških sporov. Potrebujemo postopke, ki bodo potrošnikom pomenili zaupanje v izvensodno reševanje sporov in ki bodo hkrati ponudnikom zagotavljali enake obveznosti glede sodelovanja v teh sporih. A tukaj smo krščanski demokrati skeptični: predlog Zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov, ki v tem paketu zakonov predstavlja osnovno ogrodje, ne daje vseh odgovorov – že samo dejstvo, da posamezna področja, kot je npr. energetika, predstavljajo izjemo od temeljnega načela prostovoljnosti in ustavne pravice do sodnega varstva, ne daje vtisa enakih pravil. Res je, da evropska direktiva, ki nam nalaga ureditev tega področja, ne prepoveduje izjem, vendar menimo, da bi bilo z vidika potrošnika bolje, da bi vsi zakoni, ki jih danes sprejemamo, določali obvezno sodelovanje ponudnikov v postopkih tega reševanja potrošniških sporov. Kajti v primeru, da ponudnik ne bo priznal nobenega izvajalca teh sporov, potrošnik ne bo imel možnosti, da spor prvenstveno rešuje na ta način, kar pomeni, da z vidika varstva potrošnikov nismo uzakonili nič novega…

Celotno stališče si lahko preberete TUKAJ.