NSi PO OBISKU KOROŠKE: GOLOBOVA VLADA JE NA OBLJUBE O HITRI SANACIJI OČITNO POZABILA

DELI:
23.10.2023, NSi

Koroška je bila ena izmed najbolj prizadetih regij v avgustovskih poplavah. Po težkih prvih mesecih prepočasne popoplavne sanacije smo se v NSi odločili, da se v okviru mesečnih terenskih obiskov odpravimo v to regijo. Tako smo se srečali s predstavniki lokalnih skupnosti, nekaterimi podjetji in javnimi zavodi. Želimo predvsem slišati njihove zgodbe in probleme, da lahko utrip iz terena prenesemo v pripravo boljše zakonodaje in rešitev.

Vlada se pri poteku popoplavne sanacije ne drži danih obljub

Koroške občine so bile med v poplavah najbolj prizadetimi občinami. »Župani nas opozarjajo, da dlje kot se stvari odmikajo, bolj se komplicirajo. Pohvalimo lahko vztrajnost župana Prevalj Matica Tasiča, ki je vzpostavil in hitro obnovil vodovod. Če bi župan čakal na pomoč države, vodovoda še danes ne bi bilo. Vlada Roberta Goloba je pri popoplavni sanaciji povsem odpovedala,« je v izjavi za javnost dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Poslanska skupina Nove Slovenije zelo pozorno spremlja, kako bo vlada držala svoje obljube in lahko ugotovimo, da je vlada na Koroško pozabila. »Vlada se ne drži svojih obljub. Predsednik vlade je v javnosti večkrat dejal, da bo v par mesecih dokončno odločeno kako bo potekala sanacija. Slišimo lahko številne pozive lokalnih županj in županov po pomoči in po več mehanizacije ter strojnikih. Obnova gre prepočasi, upravičeno pa se lahko krajani koroških občin bojijo obilnih novembrskih padavin. Dodatno nas lahko skrbi tudi prenapihovanje končnega računa popoplavne sanacije. Začelo se je pri 500 milijonih, sedaj smo že na 10 milijardah evrov. Bojimo se, da bo vlada sanacijo uporabila kot izgovor za višanje davkov in dodatno obremenjevanje gospodarstva. Temu v NSi ostro nasprotujemo, saj govorimo o porabi davkoplačevalskega denarja,« je bil jasen Tonin.

V NSi ostajamo glas Korošic in Korošcev

Na terenskem obisku nas je zanimalo predvsem, kako najbolje olajšati življenje nekomu, ki je izgubil vse. »Prazne besede koalicije je potrebno pretvoriti v dejanja. Ljudje morajo dobiti odgovore na naslednja vprašanja: Kako bo potekala popoplavna obnova? Ali se bodo ljudje, ki so izgubili vse, morali seliti na novo lokacijo in ali bodo dobili novo hišo? Kakšna bo kvadratura nove hiše? Ostaja torej cel kup neodgovorjenih vprašanj. Mi želimo ljudem pomagati in obljubljamo, da bomo še naprej glas prizadetih poplavljenih območij,« je poudaril Matej Tonin.

Vtis, ki smo ga dobili na terenu, je kljub vsej nesreči in tegobah preteklih mesecev, optimističen. Ljudje v teh dneh in prihodnjih mesecih potrebujejo oporo ter predvsem jasne odgovore. Potrebne pa bodo tudi investicije v izboljšanje cestne in druge infrastrukture.