OB OBLETNICI VSTOPA NSi V VLADO: ZAVIHANI ROKAVI IN PREMIKANJE ZASTALIH PROJEKTOV

DELI:
12.03.2021, NSi

Vstop v vlado skupaj s SDS, SMC in Desus pred letom dni za NSi ni bila samoumevna odločitev. A ob zaostreni epidemološki sliki v začetku leta 2020 je prevladala ocena, da je treba Slovenijo rešiti pred zdravstveno in gospodarsko katastrofo, ki se je že nakazovala. Prva prioriteta delovanja NSi v novi vladi je tako bila sprejetje ukrepov za preprečitev širjenja virusa Covid-19. Ob tem so trije ministri iz vrst NSi na svojih področjih močno zavihali rokave in pričeli tudi z aktivacijo zastalih projektov in izvajanjem novih, ki smo jih zapisali v koalicijsko pogodbo.

Na področju obrambe je minister Matej Tonin po dolgih letih uspel povečati zanimanje za zaposlitev v Slovenski vojski in uredil status vojakov po 45. letu starosti. Na pobudo ministra je državni zbor potrdil dolgo pričakovan načrt investicij v naš obrambni sistem. Za področje zaščite in reševanja je ministrstvo pridobilo evropska sredstva v višini 120 milijonov evrov, s katerimi bo vzpostavljen nacionalni center, ki bo pod eno streho združil vse službe v okviru zaščite in reševanja in tri podcentre.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec si je ob začetku ministrovanja izbral slogan #gradimoSlovenijo in mu pri svojem delu še vedno dosledno sledi. Premaknil je številne gradbene projekte na naših cestah in avtocestah, začel z modernizacijo železniškega omrežja in na novo zagnal gradnjo Emonike v Ljubljani. Na pobudo ministra je bil sprejet ukrep medsebojnega prehitevanja tovornih vozil na avtocestah, do konca leta 2021 pa je predvidena tudi uvedba e-vinjet.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je bil močno vpet v pripravo številnih protikoronskih ukrepov, ki so po okvirnih ocenah botrovali ohranitvi okoli 300.000 delovnih mest. Ministrstvo je namestitvam starejših namenilo petkrat več sredstev kot v času katere koli vlade od leta 2008 naprej. Pospešili so gradnjo in bodo temu področju v naslednjih letih skupno namenili več kot 50 milijonov evrov ter še dodatna sredstva iz EU skladov. Minister Cigler Kralj je še napovedal, da želi v prihodnje optimizirati zakonodajo na področju dela od doma.

V letu 2021 bo NSi svojo pozornost namenila zlasti pripravi ustrezne strategije za izhod iz koronakrize in zagonu gospodarstva, pri čemer bomo vztrajali zlasti na nižanju davkov, ki bremenijo ljudi. Aktivno bomo sodelovali pri prenovi bolj dostopnega zdravstvenega sistema in sistema oskrbe starejših, ki ju moramo okrepiti in pripraviti na morebitne nove krizne situacije. Dolgoročni cilj NSi pa je, da Slovenijo uvrstimo med 15 najbolj uspešnih držav na svetu.