NSi o poročilu Varuha človekovih pravic: Vsebina je žalostna, pričakujemo večjo odzivnost vlade in državnih organov

DELITE TA
PRISPEVEK
22.10.2015, NSi

big_JH_sejaDZ_dec_2013Na današnjem zasedanju Državnega zbora so poslanke in poslanci obravnavali tudi poročilo Varuha človekovih pravic. Kot je dejal Jožef Horvat, je poročilo za leto 2014 dobro ogledalo slovenske vlade, žal pa se nekateri problemi vlečejo že desetletja.

»Poročilo potrjuje naše stališče, da pravna država v Sloveniji žal ne deluje, ali pa še ne deluje. Prav tako potrjuje osnovna izhodišča programa Nove Slovenije – krščanskih demokratov. Potrebne so reforme. Potrebne so spremembe – odločne, učinkovite za dobro naših ljudi,« je dejal Jožef Horvat in dodal:

»Stalno opozarjamo na potrebno pokojninsko, zdravstveno in davčno reformo. Imamo tudi rešitve. Brez korenitih sprememb in prilagoditev teh velikih, a bistvenih sistemov, država ni več in ne bo vedno manj sposobna zagotavljati in bo vedno manj sposobna zagotavljati vsakemu od nas dostojno človeka vredno življenje. Poročilo varuha kaže, da vsak dan brez reform stagniramo, na nekaterih področjih pa izrazito nazadujemo. Varuh človekovih pravic je prevečkrat zadnje zatočišče za preštevilne državljanke in državljane. Ko jim državni organi ne rešujejo zadev v zakonskih rokih, ko jim niti ne odgovarjajo, ko se počutijo zapuščene in ponižane se obrnejo na Urad varuha človekovih pravic. V našem stališču bomo izpostavili nekaj, po našem mnenju, najbolj perečih področij iz letošnjega poročila. Varuhinja letos ponovno opozarja na problem dolgotrajnosti postopkov in na kakovost sojenja in spodbuja sprejem dolgoročne strategije sodstva. Še posebej opozarja na zaostanke pri delu delovnega in socialnega sodišča, in sicer pri reševanju delovnih in socialnih sporov.«

Organi državne uprave brez posluha za ljudi in potrebne spremembe

Poslanec NSi se je dotaknil tudi kršitev odločanja v razumnem roku, ki ostajajo brez sankcij. »Poročilo opozarja na množične prekoračitve rokov s strani organov državne uprave in javnih uslužbencev, ki ostajajo nesankcionirane. Javni uslužbenci so plačani iz proračunskih sredstev in tudi za nedelo prejemajo plačilo. Strinjamo se z varuhinjo, ko izraža dvom o primernosti takšne ureditve. Nova Slovenija je že nekajkrat predlagala rešitve, ki bi šle v smeri možnosti nagrade dobrim javnim uslužbencem ter na drugi strani sankcije ali odpovedi delovnega razmerja lenim javnim uslužbencem, ki ne delajo za državljane, ampak nasprotno, proti državljanom. Tako bi se tudi preprečilo, da se zaradi nekaj slabih javnih uslužbencev meče slabo luč na prav vse. Obžalujemo, da je tako,« je pojasnil. Dotaknil se je tudi problemov pri denacionalizaciji, v zdravstvu in sociale, kjer je še posebej izpostavil porast revščine.

V zaključku je sicer napovedal podporo Varuha človekovih pravic, a dodal: »Vsekakor pa se ob vsakoletnem prebiranju in soočanju s krivicami, ki jih povzročamo državni organi, ne počutimo dobro. Vsebina poročila je dejansko zelo žalostna. Že zaradi tega, ker nas bi moralo biti sram zaradi vsebine poročila, pričakujemo večji odziv Vlade Republike Slovenije in državne uprave oziroma kar vsega državnega sektorja.«

Celotno stališče NSi si lahko preberete TUKAJ.