NSi ŽE 20 LET DELA IN VERJAME V DOBRO

DELI:
04.09.2020, NSi

»Danes je za NSi prazničen dan. Vesel sem, da bo z nami 20 let praznoval predsednik EPP in naš prijatelj Donald Tusk,« je v začetku novinarske konference dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Prepričan je, da Nova Slovenija že 20 let zagotavlja stabilnost, varnost in predvidljivost v Sloveniji. »V vseh teh letih smo se vedno trudili, delali dobro in verjeli v dobro, zato da so lahko naši državljani živeli bolje. Včasih smo za to plačali tudi visoko ceno, a za nas je vedno na prvem mestu ostala Slovenija,« je dejal predsednik NSi.

Izpostavil je, da je NSI tista politična stranka, ki je sposobna v dobro domovine povezati leve in desne. »Verjamemo v dialog, da smo le s pogovorom sposobni preseči razlike in na ta način doseči napredek in lepšo prehodnost,« je poudaril.

Evropa bo močna le, če bo ostala enotna

Poudaril je, da je NSi tudi zelo vpeta v evropski politični prostor. »Verjamemo v Evropo, ki so jo ustanovili naši ustanovni očetje in v vrednote, ki so to Evropo ves ta čas držale pri življenju. Verjamemo, da bo Evropa ostala močna le, če bo ostala enotna. V NSi vztrajamo, da mora Zahodna Evropa slišati nekatere kritike, ki prihajajo iz Vzhoda. Vzhodna Evropa pa mora na drugi strani spoštovati temeljne vrednote, ki so bile vzpostavljene in iz katerih je zrasla Evropska unija,« je še dejal predsednik NSi.

Donald Tusk: NSi ni le upanje številnih Slovencev, ampak tudi evropske krščanske demokracije

“Zelo sem vesel, da se lahko tu, v prelepi Ljubljani, ponovno srečam z mojimi slovenskimi prijatelji,” je v začetku novinarske konference povedal predsednik EPP Donald Tusk.

Poudaril je, da je Slovenija prisotna v njegovem vsakdanjiku, pa ne le zaradi njegovega tesnega sodelovanja s partnerji in prijatelji iz treh strank, ampak tudi zaradi tega, ker je zagret športni navijač, oboževalec košarke, kolesarskih dirk in smučarskih skokov. ”Občudujem Luko Dončića, ki bo po mojem mnenju kmalu postal najboljši košarkaš na svetu. Prav tako navijam za Primoža Rogliča na Tour de France. Neverjetno je, da je njegov glavni nasprotnik, ki se poteguje za zmago, prav tako Slovenec, Tadej Pogačar. Lahko ste ponosni. Priznati moram, da tudi v politiki ne izgubljate talentov, in dokaz za to stoji poleg mene,” je dejal.

Ste vez med tradicijo in modernim

Čestital je Mateju Toninu in stranki. “Danes sem tukaj z vami, ob prelepi dvajseti obletnici Nove Slovenije. Odkrito rečeno: niste le upanje za veliko Slovencev, ampak tudi upanje za celotno Evropsko Krščansko Demokracijo. Dokazali ste, da je sicer ne tako enostavna sinteza med tradicijo, modernim in svobodo, dejansko možna. Da lahko nekdo varuje svoje vrednote, in ne napada drugih, da je ideal odprte in tolerantne družbe v skladu z učinkovitim upravljanjem. Dokazali ste, da se lahko sledi odločni politiki in spoštuje pravila demokracije, pluralizma in vladavine prava,” je dejal predsednik EPP.

Prepričan je, da so pred Slovenijo, in pred celotni svetom, časi preizkusov. „Vesel sem, da bo krmilo Slovenije in Evrope v rokah takšnih ljudi, kot so moji današnji gostitelji,” je še dodal.