NSi NA SEJI KNJF V ZVEZI S SPORNIM RAZPISOM MINISTRICE ZA JAVNO UPRAVO ZAHTEVA POJASNILA IN DOKUMENTACIJO

DELI:
03.10.2023, NSi

Poslanska skupina NSi je danes v parlamentarni postopek vložila zahtevo za sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ z naslovom Sporno financiranje in vplivanje ministrice Sanje Ajanović Hovnik na javni razpis za »krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na področju aktivnih državljanskih pravic«.

Kot je znano, je med največjimi prejemniki sredstev z omenjenega razpisa tudi nevladna organizacija, ki je bila posredno povezana z ministrico Sanjo Ajanović Hovnik. Gre za Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES) s sedežem v Mariboru, ki mu je bilo v prvem krogu razpisa odobrenih 300 tisoč evrov za sofinanciranje projekta na temo zagotavljanja enakih možnosti za spodbujanje razvoja demokracije in demokratičnega delovanja oblasti. Omenjeni inštitut vodi Kaja Primorac, ki je hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, ki se ukvarja s svetovanjem na področju trajnosti, digitalizacije in demokratizacije procesov odločanja. Kot je znano, je bila do sredine lanskega junija direktorica in solastnica prej omenjenega podjetja ministrica tudi Ajanovič Hovnik.

Ker se je v javnosti v zvezi z razpisom pojavilo vrsto vprašanj in dvomov v transparentnost deljenja javnega denarja, na omenjeni seji pričakujemo odgovore in pojasnila ministrice in drugih odgovornih oseb.

Komisiji za nadzor javnih financ predlagamo, da po končani razpravi sprejme naslednje sklepe:

  1. Komisija za nadzor javnih financ poziva Ministrstvo za javno upravo, da naj se javni razpis v izogib vsem morebitnim nepravilnostim razveljavi.
  2. Komisija za nadzor javnih financ poziva Ministrstvo za javno upravo, naj v sedmih delovnih dneh predloži natančno poročilo, kako bodo izbrani projekti in programi nevladnih organizacij pripomogli k povečani zmogljivosti in trajnosti delovanja nevladnih organizacij.
  3. Komisija za nadzor javnih financ poziva Ministrstvo za javno upravo, naj v sedmih delovnih dneh predloži vso dokumentacijo in merila za izbor na javnem razpisu za »krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na področju aktivnih državljanskih pravic« ter v poročilu predstavi, kako bo izbrani projekt Inštituta za proučevanje enakosti spolov konkretno
    prispeval k povečani udeležbi državljanov v demokratičnih procesih in povečanemu znanju o družbi, demokratičnih institucijah in procesih, kar je tudi cilj javnega razpisa.