NSi na pomoč ogorčenemu gospodarstvu s paketom zakonov za izboljšanje poslovnega okolja

DELI:
05.09.2018, NSi

Svet NSi je na včerajšnji seji odločil, da v parlamentarno proceduro vložimo paket zakonov, ki bodo omogočali izboljšanje poslovnega okolja. Na ta način želimo pomagati slovenskemu gospodarstvu pred tem, da svoje delovanje zaradi previsokih davkov premakne v tujino.

»Z vložitvijo teh zakonov v proceduro bomo pomagali koaliciji, da se izvije iz primeža slabe koalicijske pogodbe,« je po včerajšnji seji povedal predsednik NSi Matej Tonin in dodal: »Vemo, da so se s to koalicijsko pogodbo na nek način zaplezali. To se kaže tudi v reakciji gospodarstva. Če bi poskušali peljati druge aktivnosti, bi imeli težave z Levico in glasovi, ki jih potrebujejo.«

Predsednik NSi je prepričan, da bo koalicija s podporo zakonom dala jasen signal gospodarstvu, da se bo poslovno okolje izboljševalo.

Trenutno ima poslanska skupina NSi za vložitev pripravljenih pet predlogov zakonov. V tem tednu bodo tako vloženi predlogi zakonov o dohodnini, o urejanju regresnega zahtevka v primeru poškodb delavcev, o bolniškem dopustu in o dvojnem statusu upokojencev. “Predlagani zakoni bodo davčno razbremenili delo, obdavčitev dela in debirokratizirali slovensko poslovno okolje,” je pojasnil Matej Tonin.

Z vloženimi zakoni predlagamo dvig splošne dohodninske olajšave, da se lahko zaposlenim zvišajo neto plače, in drugačno dohodninsko lestvico. S spremembami regresnih zahtevkov želimo zamejiti stroške, ki jih lahko ZZZS terja od delodajalcev. Kot limit za povrnitev stroškov zdravljenja predlagamo 15.000 evrov. Pri bolniškem dopustu predlagamo skrajšanje dobe prvih dni bolniškega dopusta, ki jih krije delodajalec, s 30 na 15 dni. Želimo pa tudi spremeniti status upokojencev, ki bi po doseženi pokojninski dobi ob nadaljevanju delovnega razmerja prejemali tudi polno pokojnino.

Finančne posledice predlogov zakonov so znane že iz koalicijskih pogajanj, ko je finančno ministrstvo naredilo izračune. »Vsi predlogi bodo oblikovani tako, da bodo znotraj okvirov, ki jih postavlja fiskalno pravilo,« je pojasnil Tonin.