NSi na obisku v okolici Maribora o težavah podjetnikov in migrantski krizi

DELITE TA
PRISPEVEK
04.11.2015, NSi

Delovni obisk NSi - Maribor z okolico02Poslanska skupina NSi je v ponedeljek 2. novembra obiskala več podjetij v okolici Maribora, na delovnem kosilu z župani in podžupani Šentilja, Lenarta in Maribora pa se je seznanila tudi z razmerami okoli migrantskega vala, ki je dosegel Slovenijo.

Poslanke in poslanci NSi so v dopoldanskem času obiskali podjetje Agroremont, kjer so se srečali z direktorjem Marjanom Klobaso. Spregovorili so zlasti o razmerah v slovenskem kmetijstvu in podjetništvu. Podjetje Agroremont je namreč v Sloveniji glavni uvoznik traktorjev in rezervnih delov prestižne znamke John Deere.

Zatem je poslanska skupina v Sv. Trojici v Slovenskih goricah obiskala tudi razstavni center v samostanski kleti Frančiškanskega samostana, kjer se je srečala s predstavniki samostana in občine.

Na obisku pri podjetju Norka GT v Lenartu v Slovenskih goricah pa se je poslanska skupina NSi seznanila z gospodarskimi razmerami na področju gumi-tehničnih izdelkov. Pri podjetju Dveri-Pax v Jarenini pa se je vodstvo NSi seznanilo z različnimi davčnimi razmerami pri zaposlovanju v Avstriji in v Sloveniji, ki kažejo, da je Avstrija bistveno manj obdavčena pri zaposlovanju kot Slovenija.

Po delovnem kosilu z župani, podžupani in nekaterimi občinskimi svetniki Šentilja, Lenarta, Maribora itd., se je poslanska skupina NSi odpravila še na obisk podjetja Simtro energija in kmetije Roberta Ornika. Za konec pa se je sledilo še srečanje Blizu ljudem s člani in simpatizerji stranke v Lenartu.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je v izjavi za javnost ob robu obiska okolice Maribora dejala:

»Podjetniki so nam povedali, da želijo predvsem to, da bi lahko poslovali v primerljivih pogojih kot njihovi poslovni partnerji v tujini. Vemo, da so slovenski podjetniki še vedno preobremenjeni z visokimi davki in prispevki ter da so zato v mednarodnem okolju manj konkurenčni. Kot primer lahko navedem, da smo bili danes na obisku na posestvu, kjer najemajo tudi sezonske delavce. In v Sloveniji morajo za 4 evre neto plačil državi plačati dodatne 4 evre, v sosedni Avstriji pa morajo za 4 evre neto plačila državi plačati le dodatnih 40 centov. Cene torej niso primerljive, zato so pozivi slovenskih podjetnikov po vzpostavitvi bolj konkurenčnega poslovnega okolja še kako na mestu,« je dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

O dogajanju okoli migrantske krize v najbolj prizadetih občinah, pa je predsednica NSi Ljudmila Novak povedala naslednje:

»Glede na to, da smo na delovnem obisku tudi v občinah v okolici Maribora, nas je zanimalo, kako se občine dejansko soočajo z migrantsko krizo, in do kakšnih problemov prihaja. Kot nam je bilo pojasnjeno, do problemov prihaja zlasti na področju zdravstvene oskrbe, saj morajo zdravstvene ustanove del svojih kadrovskih zmogljivosti namenjati migrantom oz. beguncem. Prav tako imajo težave nekateri gostinci, ki zaradi nastalih razmer ne morejo normalno delovati. Župani obmejnih občin pa so dejali, da o nekaterih aktivnostih državnih organov niso (bili) pravočasno obveščeni, a se komunikacija izboljšuje. Izražena je bila tudi pobuda, da bi bilo kot pomoč pri obvladovanju razmer z migranti smiselno vključiti brezposelne osebe, ki bi prek javnih del lahko pomagali oz. nadomestili prostovoljce, ki jim pojenjajo moči. Predvsem pa je potrebno zagotoviti varnost za slovenske državljane in jim omogočiti čim bolj normalne razmere za življenje.«