NSi NA KONGRESU EPP PODPRLA PRENOVLJEN PROGRAM ZA PRIHODNOST EVROPE

DELI:
08.03.2024, NSi

V Bukarešti je potekal dvodnevni Kongres EPP, kjer so delegati sprejeli program Evropske ljudske stranke za prihodnji mandat, hkrati pa so predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen potrdili za svojo vodilno kandidatko na junijskih evropskih volitvah.

Iz NSi so se kongresa udeležili predsednik Matej Tonin, podpredsednika Janez Cigler Kralj in Vida Čadonič  Špelič, evropska poslanka Ljudmila Novak, državni svetnik David Klobasa, glavni tajnik Robert Ilc, mednarodni tajnik Jakob Bec, sekretarka poslanske skupine Terezija Trupi, namestnica predsednika sveta stranke Mojca Erjavec in predsednica MSi Katja Berk Bevc.

Za razliko od SDS in SLS, ki von der Leyen nista podprli pri kandidaturi, je Matej Tonin takole pojasnil odločitev NSi, da predsednico Evropske komisije podpre: »Podprli smo jo zato, ker želimo, da tudi v prihodnosti naša politična družina ohrani ključno vlogo pri najpomembnejših evropskih institucijah. Smo pa tudi zelo jasno povedali, da ji je na nekaterih področjih v preteklosti spodletelo, govorim zlasti o zelenem prehodu in migracijah. Tukaj pričakujemo popravek začrtane poti. Program, ki je bil potrjen, gre v pravo smer, da gremo iz zelenega prepada v razumen zeleni prehod. In pa, da tudi začnemo resno upravljati z migracijami, ker je bilo veliko stvari v preteklih letih narejenih narobe.«

Evropska ljudska stranka je s programom sprejela tri ključne zaveze: krepitev naše varnosti, močno gospodarstvo in pa ohranjanje našega načina življenja. Program z naslovom Naša Evropa, varen in dober dom za ljudi. Podrobneje si ga lahko preberete TUKAJ.