NSi JE DOSEGLA, DA BO DEMOGRAFSKI SKLAD NAMENJEN TUDI FINANCIRANJU DRUŽINSKE POLITIKE

DELI:
25.02.2021, NSi

Poslanec NSi Aleksander Reberšek je na komisiji za nadzor javnih financ dejal, da je za NSi pomembno, da smo v zakon o nacionalnem demografskem skladu vnesli določbo, da se sredstva iz sklada namenjajo tudi za družinsko politiko.

»Namenjanje sredstev le za vprašanje pokojnin prinaša zgolj gašenje posledic, ki jih povzorča slaba demografska slika. Za nas pa je pomembno, da vzroke za demografsko krizo pomagamo tudi odpravljati. Zavedamo se, da zgolj ukrepi družinske politike sami po sebi ne morejo povečati števila rojstev, vendar pa lahko država z bolj ugodnim okoljem marsikateremu paru olajša odločitev za življenje,« je dejal Reberšek in dodal:

»Pri predlaganem zakonu je izjemno pomembno tudi vprašanje opredelitve, katere naložbe so strateške. Krščanski demokrati tako kot doslej stojimo na stališču, da država sicer mora izvajati svoje naloge, med katere pa gotovo ne spada izvajanje podjetniške dejavnosti na trgu. Zagovarjamo, da državo obdrži večinsko lastništvo zgolj v strateških podjetjih na področju prometne transportne in logistične infrastrukture ter elektroenergetskega sistema.«

Člane komisije je ob razpravi opozoril tudi na to, da pristojnost glede obravnave zakona o nacionalnem demografskem skladu pripada odboru za finance. »Ko se je zakon obravnaval na pristojnem odboru ste vi v opoziciji zapustili sejo! In to sejo, na kateri bi lahko razpravljali o tem predlogu zakona. Danes pa želite na komisiji za nadzor javnih financ, kjer imate po poslovniku večino, delati šov za medije in državljane. Prepričan sem, da bo z današnje seje več poročanja kot pa s seje odbora za finance. Bistveno več poročanja! Če mislite da imate prave argumente, zakaj niste tega predstavili na odboru, ki je temu namenjen,« je bil kritičen poslanec NSi.