NSi in zdravniška zbornica vložili zakon, ki prinaša javno zdravstvo dostopno za vse

DELI:
16.01.2020, NSi

V NSi smo v parlamentarni postopek vložili predlog zakona za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu, ki ga je pripravila Zdravniška zbornica Slovenije.

Cilj zakona je odprava kriznih razmer na področju osnovnega zdravstva in odprava nedopustno dolgih čakalnih dob v slovenskem javnem zdravstvenem sistemu z izrabo vseh kapacitet izvajalcev zdravstvene dejavnosti za izvajanje zdravstvenih storitev. Zakon v luči izpolnitve ciljev skrajševanja čakalnih dob uvaja možnost vključitve dodatnih kapacitet izvajalcev zdravstvene dejavnosti za izvedbo tistih vrst storitev, pri katerih čakalne dobe presegajo tri mesece pri več kot 75 % ponudnikov. Financiranje bi se po zakonu, ki smo ga vložili v NSi, izvedlo iz sredstev ZZZS.

Podrobnosti zakona za skrajševanje čakalnih dob sta na novinarski konferenci predstavila predsednik NSi Matej Tonin in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek-Travnik.

Matej Tonin: Naš cilj je javno zdravstvo dostopno vsem, ne le peščici

»V slovenskem zdravstvu je 600 milijonov več denarja kot pred leti. Čakalne vrste pa se kljub temu finančnemu prilivu niso nič zmanjšale, ampak celo podaljšale. Torej ni problem v denarju, ampak v organizaciji slovenskega zdravstvenega sistema,« je na novinarski konferenci povedal predsednik NSi Matej Tonin.

Prepričan je, da so glavni problem slovenskega zdravstva prav čakalne vrste. »V NSi si želimo javno zdravstvo, ki je dostopno za vse, ne le za peščico. Pacienti imajo pravico do zdravstvene obravnave brez čakanja, ki pa je danes niso deležni. Da bi zmanjšali čakalne dobe smo prisluhnili stroki. Vložili smo predlog zakon, ki ga je pripravila Zdravniška zbornica Slovenije, ki je namenjen prav temu, da bi čakalne vrste skrajšali in sistem javnega zdravstva vsaj začasno okrepili z vsemi možnim kapacitetami, ki jih Slovenija v zdravstvu premore. Naš cilj je javno zdravstvo, ki bo dostopno vsem in ne le peščici,« je še dejal predsednik NSi.

Zagotovil je, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje ni glavni problem slovenskega zdravstva, ampak so glavni problem čakalne vrste. Vlada se po njegovem mnenju veliko preveč ukvarja z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja namesto, da bi se ukvarjala s tem kako zmanjšati čakalne vrste.

dr. Zdenka Čebašek-Travnik: Ta zakon ne pomeni privatizacije zdravstva

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije je poudarila, da je bil zakon pripravljen z namenom urgentnega reševanja čakalnih dob v zdravstvu in da nikakor ne pomeni privatizacije zdravstva v Sloveniji. Odzvala se je tudi na stališče ministrstva za zdravje, ki izraža določene pomisleke o vloženem zakonu. Dejala je, da so tako ministrstvo kot tudi druge parlamentarne stranke vabljeni k nadgradnji zakona, ministrstvo pa je pozvala k obnovitvi dialoga z Zdravniško zbornico Slovenije, ki ga po njenih besedah trenutno ni.

Celotno besedilo zakona je na voljo TUKAJ.