NSi IN VRH GOSPODARSTVA: KRIZA NE SME OGROZITI RAZVOJA NAŠIH PODJETIJ

DELI:
23.06.2020, NSi

Vodstvo NSi, na čelu s predsednikom Matejem Toninom in ministroma Janezom Ciglerjem Kraljem in Jernejem Vrtovcem, se je danes sestalo s predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniške zbornice (OZS) Slovenije in Kluba slovenskih podjetnikov. Na srečanju so predstavniki gospodarstva predstavili glavne težave,  s katerimi se srečujejo podjetja in obrtniki.

Ko je uvodoma dejal predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin, je NSi vedno bila in vedno bo zagovornica delovnih in ustvarjalnih ljudi. »Današnje srečanje je priložnost, da skupaj premeljemo možne rešitve za dodatne spodbude gospodarstvu, vladni drugi protikorona paket ukrepov (PKP2) ne deluje, saj ni bil podeljen še noben kredit, zato je odprava birokratskih ovir za PKP 2 pomembna prioriteta. Prav tako bo NSi poslušala znotraj vlade podaljšati ukrep čakanja na delo vsaj še za en mesec. V krizi se je delo od doma marsikje pokazalo kot odlično alternativa, težava pa so strogi predpisi, ki jih bo potrebno narediti bolj življenjske,« je pojasnil Tonin.

OZS: Banke ne kreditirajo podjetij

Predsednik OZS Branko Meh je izrazil zadovoljstvo, da je program NSi v sozvočju z gospodarstvom in da stranka, tako v vladi, kot tudi, ko je bila v opoziciji, podpira podjetnost. Izpostavil je, da imamo še vedno preveč birokratskih ovir, ki otežujejo poslovanjem, kot trenutno največji problem pa je navedel zagotavljanje likvidnosti oz. dostop do denarja, saj banke le stežka prisluhnejo potrebam podjetij.

Tudi Goran Novković iz Kluba slovenskih podjetnikov je izpostavil ta problem, ter dodal, da je koronakriza priložnost, da postavimo jasne prioritete za naprej. »Potruditi se moramo, da trga dela ne bomo le ohranjali, ampak ga bomo tudi razvijali,« je še dodal. V razpravi se mu je pridružil tudi predsednik kluba Jure Knez, ki je dejal, da ljudi ne bi smeli spodbujati, da ostajajo doma, ampak jih je potrebno vključiti v ustvarjanje dodane vrednosti.

GZS: Kriza ne sem ogroziti našega razvoja

Sonja Šmuc iz GZS je izrazila zadovoljstvo nad prvimi ukrepi vlade v času koronakrize, saj so uspešno stabilizirali gospodarstvo in dodala:  »Paziti pa moramo na to, da kriza v gospodarstvu ne bo botrovala ukinitvi razvojnih oddelkov.« Ustanovitev infrastrukturnega sklada, ki ga predlaga minister za infrastrukturo iz vrst NSi Jernej Vrtovec, pa je ocenila kot korak v pravo smer. Minister Vrtovec je opozoril, da je glavno vprašanje, kako zagnati investicijski tok. »Imamo za 700 milijonov  »ready to go« državnih investicij, ki pa žal stojijo zaradi okoljevarstvenih dovoljenj,« je pojasnil minister in se zavzel za večjo vključitev evropskih smernic v postopke javnih naročil, pri čemer je izpostavil zlasti spoštovanje delovnopravne zakonodaje.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je poudaril, da brez zdravega gospodarstva ni države blaginje. Napovedal je, da se bo vlada potrudila, da bi v času koronakrize podaljšali ukrepa čakanja na delo, v svojem mandatu pa želi olajšati delo od doma in urediti bolj pravičen sistem socialnih transferjev.

📌V NSi želimo z gospodarstvom nadaljevati tesno povezanost, saj le tako lahko Slovenijo umestimo v krog najrazvitejših…

Objavil/a NSi dne Torek, 23. junij 2020