NOVA SLOVENIJA S TREMI MINISTRI POSTALA DEL 14. VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE

DELI:
14.03.2020, NSi

Državni zbor je na današnji večerni seji z 52 glasovi za in 31 proti potrdil ministrsko ekipo nove vlade. S tem je Slovenija dobila 14. vlado, ki jo poleg NSi sestavljajo še stranke SDS, SMC in DeSUS.

NSi ima v novi vladi, ki jo vodi Janez Janša, tri ministre: Predsednik NSi Matej Tonin je postal minister za obrambo, Jernej Vrtovec je postal minister za infrastrukturo, Janez Cigler Kralj pa je postal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je v nagovoru pred glasovanjem novi vladni ekipi zažele veliko modrosti in tudi sreče pri spopadanju z epidemijo koronavirusa, ki bo prvi pomemben preizkus nove vlade. Njegov nagovor v celoti objavljamo v nadaljevanju.

NSi in njenemu predsedniku Mateju Toninu je takoj po izvolitvi čestital tudi avstrijski kancler Sebastjan Kurz, ki je v voščilu poudaril, da so obramba, infrastruktura in delo ključna področja za reševanje današnjih velikih izzivov in zagotavljanje varne in uspešne prihodnosti.

Nagovor vodje poslanske skupine NSi Jožefa Horvata pred glasovanjem o vladi

“Spoštovani kolegice poslanci, kolegi poslanci! Spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije, gospod Janez Janša! Spoštovani ministrske kandidatke in kandidati!
Dovolite ne stavek namesto uvoda. Nova Slovenija odhajajoče vlade ni rušila. Te potrebe ni bilo. Zrušil jo je njen predsednik, gospod Marjan Šarec. Na tem mestu pač moram izrazit razočaranje, ne morem pač pomagati, niti bog ne more pomagati tistim, ki ne razumejo kaj pomeni varnostno preverjanje, ki ga je izpostavljal kandidat za ministra za obrambo mag. Matej Tonin. Tisti, ki ruši ustavni red, tisti bo na varnostnem preverjanju padel. Toliko v pomoč pri razumevanju.

Sedaj pa k pomembnemu trenutku slovenske zgodovine. Danes bo Državni zbor imenoval 14. Vlado Republike Slovenije. Prvič v samostojni Sloveniji bodo ministri prisegli v izrednih razmerah, ki jih je povzročila epidemija novega koronavirusa. Bolezni ne poznamo dobro, nanjo nismo bili pripravljeni. Doživljamo nemoč, negotovost, bojimo se zase in za svoje bližnje. Racionalni analitik lahko ugotovi, da politične barve in ideologije naenkrat niso več tako zelo pomembne oziroma ne bi smele biti zelo pomembne. Virus je namreč imun na politiko in na korupcijo. Pozdravljamo napore prihajajoče vlade, ki gredo v smeri zajezitve okužb. Pričakujemo, da bodo naši državljani razumeli, da je zaustavljanje družbenega življenja neizbežen ukrep, žal neizbežen ukrep. Takšne situacije v samostojni Sloveniji še nismo imeli. Vsak med nami posamezniki pa mora biti odgovoren do drugih in spoštovati navodila pristojnih. Če ukrepi vlade zaradi naše neodgovornosti ne bodo prijeli, bomo čez 14 dni imeli približno 14 tisoč evidentiranih okuženih. To je najbolj zlovešča plat eksponentne krivulje. Ne hitimo na oblast, hitimo pa z ukrepi za pomoč ljudem. V teh okoliščinah na političnem odru ni tekmovanja kdo bo prvi, pomembno je, kaj bo prvo, zdravje gotovo. Zdravje, skrb za zdravje mora biti prvo. V tej situaciji ne želim po nepotrebnem kratiti dragocenega časa novi vladi, ki se pripravlja na prvo sejo, ki bo to noč. Sedaj je čas za hitro in premišljeno ukrepanje, da zavarujemo zdravje in življenja naših ljudi. Žal ni časa niti za mnoge lepe slovenske besede, ki jih v ta dom premalokrat sprejemamo v goste. Pa mi dovolite uporabo vsaj dveh, besede hvala in besede srečno. Hvala zdravstvenemu osebju in vsem drugim požrtvovalnim službam, ki z nadčloveškimi napori pomagajo v tem času pomoči najbolj potrebnim. Hvala tudi vsem, ki ste se v odhajajoči vladi in koaliciji srčno trudili narediti nekaj dobrega za državo in domovino, pa vam to iz razlogov, ki jih sami najbolje poznate, ni uspelo.

In še beseda srečno. Srečno novi 14 slovenski vladi. Morda šele sedaj v okoliščinah epidemije razumemo, kako prav smo se odločili, da smo se pogovarjali, da se nismo izključevali, da smo vlagali napore, ki so lastni vsem pogajanjem ter se dogovorili za vsebino koalicijske pogodbe. Nova Slovenija trenutno iz trenutno še povprečno najmlajše poslanske skupine v vlado pošilja tri relativno mlade ministre, ki pa jim je državni zbor oziroma ta hiša že krepko več kot desetletje drugi dom. Poslanska skupina Nova Slovenija – krščanski demokrati v novi sestavi bo zavezana koalicijski pogodbi in bo močan podpornik 14 vlade samostojne Slovenije.

Spoštovanim članom nove vlade, spoštovanemu predsedniku vlade v imenu Poslanske skupine Nove Slovenije – krščanski demokrati želim veliko zdravja in modrih odločitev za boljšo Slovenijo, modrih odločitev za vse ljudi. Čas je, da končno omogočimo dostopno zdravstvo za vse, tudi za tiste na robu družbe, čas je, da vzpostavimo pravično socialno državo, državo v kateri se bo splačalo delati, čas je, da Slovenija postane atraktivna država za domače in tuje vlagatelje, za digitalno ekonomijo in družbo. Koalicijska pogodba odgovarja na naše štiri ključne vrednote iz temeljnega programa Nove Slovenije. Te so dostojanstvo človeka, svoboda, pravičnost in varnost. Koalicijska pogodba tudi zasleduje ključne tradicionalne slovenske vrednote in vrednote očetov Evrope.

Spoštovane gospe in gospodje, državljanke in državljani budite zdravi, pazite nase in srečno Slovenija.”

Ministrsko ekipo 14. Vlade Republike Slovenije sestavljajo:

 • ministrstvo za notranje zadeve: Aleš Hojs,
 • ministrstvo za zunanje zadeve: Anže Logar,
 • ministrstvo za finance: Andrej Šircelj,
 • ministrstvo za okolje in prostor: Andrej Vizjak,
 • ministrstvo za kulturo: Vasko Simoniti,
 • urad za Slovence po svetu in v zamejstvu: Helena Jaklitsch,
 • služba za kohezijo: Zvonko Černač,
 • ministrstvo za gospodarstvo: Zdravko Počivalšek,
 • ministrstvo za šolstvo in izobraževanje: Simona Kustec,
 • ministrstvo za pravosodje: Lilijana Kozlovič,
 • ministrstvo za javno upravo: Boštjan Koritnik,
 • ministrstvo za obrambo: Matej Tonin,
 • ministrstvo za delo: Janez Cigler Kralj,
 • ministrstvo za infrastrukturo: Jernej Vrtovec,
 • ministrstvo za kmetijstvo: Aleksandra Pivec,
 • ministrstvo za zdravstvo: Tomaž Gantar.

Vseh 16 ministrov nove vlade je v državnem zboru zapriseglo, da bodo spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije.

Več o prioritetah treh ministrov iz vrst Nove Slovenije si lahko preberete TUKAJ, o tem, kaj je po zaslugi NSi v koalicijski pogodbi pa TUKAJ.