NOVA SLOVENIJA JE STRANKA, KI SI PRIZADEVA ZA RESNICO IN SPRAVO

DELI:
15.02.2024, NSi

Nova Slovenija je stranka, ki si prizadeva za resnico in spravo. Številni člani NSi so bili žrtve komunistične represije, njihovi svojci pa žrtve komunističnih zločinov. Sprava in resnica gresta z roko v roki, prav zato smo si v Novi Sloveniji s konkretnimi dejanji in predlogi zakonov prizadevali, da se vse žrtve komunizma identificira in dostojno pokoplje. Zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki ga je pripravila Nova Slovenija, je v zadnjih letih omogočal največji napredek pri razkrivanju komunističnih zločinov in dostojnem pokopu žrtev.

Nova Slovenija je v prejšnji vladi podprla Sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Ogorčeni smo bili, ko ga je Golobova vlada razveljavila, saj je to v posmeh vsem žrtvam. Prav zaradi malomarnega odnosa Golobove vlade do žrtev komunističnega nasilja, podpiramo prizadevanja dr. Mitje Ferenca in peticijo, da se odnos do žrtev, ki še vedno ležijo po tisočerih jamah, spremeni.

Podpiram tudi včerajšnjo predstavitev peticije s prvopodpisanim dr. Mitjo Ferencem na Odboru za peticije Evropskega parlamenta. Ocenjujem, da lahko širša evropska razprava pospeši odpravo slovenskega razlikovanja žrtev po ideološki primernosti. Vse žrtve, pa naj gre za žrtve nacizma, fašizma in tudi komunizma, si zaslužijo spomin in dostojen pokop. Odprava ideološkega etiketiranja žrtev je eden izmed nujnih korakov za spravo.

Obžalujem, da se evropska poslanka Ljudmila Novak ni udeležila včerajšnje razprave na Odboru za peticije Evropskega parlamenta.

Matej Tonin
predsednik NSi

*************************

Pismo Ljudmile Novak o peticiji in dogajanju v Evropskem parlamentu si lahko preberete TUKAJ