NOVA SLOVENIJA JE GLAS MOČNE DESNE SREDINE

DELI:
29.11.2022, NSi

»Samorefleksija pomeni, da najprej sam sebe izprašaš, kaj lahko storiš drugače, da bo boljši rezultat in vsekakor to leto za desno sredino ni bilo najboljše. Vlada, v kateri je sodelovala tudi ministrska ekipa NSi, je imela izjemne rezultate, sploh, če številke primerjamo z drugimi državami. Kljub temu, da imamo dobre, kompetentne kandidate in kljub temu, da so argumenti na naši strani, žal volitve izgubljamo in nekaj je potrebno spremeniti. Zato je izvršilni odbor Nove Slovenije opravil prvo obsežno razpravo, kako naprej,« je uvodoma v oddaji 24ur zvečer dejal predsednik NSi Matej Tonin.

V preteklosti so bile sprejete nekatere odločitve, za katere predsednik NSi Matej Tonin pravi, da so bile tudi napačne. »Predolgo smo vztrajali s podporo Andreju Vizjaku, v veri, da je to dobro za obstoj vlade. Morda smo bili premalo glasni pri STA-ju in pri tožilcih. To so bile manj pomembne teme, ki pa so popolnoma zasenčile vso ostalo dobro in koristno delo vlade ter ministrov NSi,« je bil jasen Tonin.

Zaradi vseh preteklih izkušenj in dejstev je  v Novi Sloveniji dozorelo spoznanje, da bomo rekli političnemu veteranu: Dovolj je. »Na vprašanje, ali bo Nova Slovenija še sodelovala v vladah, ki jih bo vodil Janez Janša, je odgovor ne. Če pa bomo sodelovali v vladah, kjer bo zraven tudi SDS, je odgovor da,« dodaja Tonin.

Slovenija potrebuje močno desno sredino

V NSi bomo sami sprejeli odločitev, s kom želimo sodelovati in koga bomo podpirali. »Ravno zaradi tega, ker je to leto pokazalo, da se vse stvari, pri katerih neposredno ali posredno sodeluje Janez Janša, praktično izrodijo v odločanje o njem, za ali proti Janezu Janši in niti ne o vsebini. In to je za desno sredino žal škodljivo. Slovenija potrebuje desno sredino zaradi demokratičnosti in boljšega razvoja Slovenije,« je prepričan Matej Tonin.

Predsednik NSi meni, da je zdravilno, da se desna sredina okrepi. »Zdravilno je tudi za vrednote in vsebino, ki jih predstavljamo. To so med drugim razumna davčna politika, delujoče zdravstvo in varne meje. Da te teme dobijo pravo podporo in se stvari v državi uravnotežijo.«

Smo programsko močni, imamo kompetentne ljudi. Edina stvar, ki jo v NSi potrebujemo, je priložnost. »Slovenija resnično potrebuje močno desno sredino. Če se bodo stvari preveč nagnile v eno stran, to zagotovo ne bo dobro za državo. Tudi z vidika ustavne in demokratične uravnoteženosti je nujno, da se v prihodnjih letih desna sredina okrepi in predvsem vsebine, ki jih desna sredina zastopa,« je povedal Tonin.

Eden izmed glavnih in konstantnih očitkov, ki se Novi Sloveniji meče vnaprej in očita, je, da je glas za NSi tudi glas za Janeza Janšo. »To želimo odpraviti. V prihodnosti bodo ljudje imeli zelo jasno izbiro in jasno pozicijo, da glas za Novo Slovenijo ne pomeni glas za Janeza Janšo, ampak pomeni glas za močno desno sredino,« je dejal predsednik Matej Tonin in zaključil: »V NSi želimo stvari spreminjati. In če kaj, se bomo za katerokoli vlado odločili na podlagi vsebine, na podlagi programa, torej kaj lahko spremenimo. Ljudje so siti prepirov, od nas politikov pa pričakujejo, da iščemo rešitve in skupne imenovalce povezovanja. V tem duhu bo tudi delovala Nova Slovenja. Včasih bomo našli skupne rešitve z vladno koalicijo, včasih z opozicijo, ampak bistveno je, da delamo dobro za ljudi, da bodo ljudje od svojih plač lahko dostojno živeli in od svojih pokojnin preživeli.«