NOVA POSLANCA NOVE SLOVENIJE STA MIHAEL PREVC IN ANDREJ ČERNIGOJ

DELI:
19.03.2020, NSi

Na izredni seji državnega zbora sta bila danes potrjena nova poslanca NSi Mihael Prevc in Andrej Černigoj. V državnem zboru sta zamenjala Mateja Tonina in Jerneja Vrtovca, ki sta v prejšnjem tednu postala ministra 14. slovenske vlade.

Kdo sta nova dva poslanca si lahko preberete spodaj.

slovenija 16.04.2018, Mihael Prevc, Nova Slovenija, foto: Anže Petkovšek

Mihael Prevc se je rodil 30. 9. 1957 v Dražgošah. Po poklicu je učitelj zgodovine in zemljepisa.

Po dolgoletni aktivnosti v lokalni politiki je bil leta 1998 izvoljen za župana Občine Železniki. Občino je vodil 13 let, v tem času je na listi stranke SLS postal poslanec državnega zbora; v prvem mandatu leta 2004 in v drugem 2011, ko je v stranki SLS imel vlogo vodje poslanske skupine. Leta 2015 se novo vodstvo SLS ni vključilo v kampanjo proti sprejetju spornega zakona, ki je teptal družino kot vrednoto in s tem tudi vse tisto, na kar Mihael Prevc v življenju najbolj prisega, zato se je odločil za izstop.  Na vabilo vodstva NSi, s katerim smo že prej zelo dobro sodelovali v državnem zboru, je še istega leta vstopil v NSi. Leta 2018 je tako na listi NSi v volilni enoti 1 kandidiral za poslanca državnega zbora.

Je oče sedmih otrok in dedek osmim vnukom. Že od mladih nog je zapisan gorništvu in kadar čas dopušča, se s turnimi smučmi, kolesom ali peš rad poda v gore. Ob izzivih, ki mu jih stene in bregovi postavljajo v različnih letnih časih, vedno znova in neposredno odkriva, kako pomembno je v življenju stremeti k vrlinam, kot so odločnost, delavnost, srčnost in odgovornost.

slovenija 16.04.2018, Andrej Černigoj, Nova Slovenija, foto: Anže Petkovšek

Andrej Černigoj se je rodil 12. 04. 1983 v Šempetru pri Gorici. Je univerzitetni diplomirani politolog, smer analiza politik in javna uprava.

Leta 2005 je postal predsednik Kluba Ajdovskih študentov in dijakov, leto kasneje je postal vodja Dijaške organizacije Slovenije, ter v letu 2007 član glavnega odbora Študentske organizacije Slovenije. Leta 2009 se je zaposlil v podjetju Mercator d.d. Od leta 2004, ko se je udeležil programa Evropskega parlamenta »Euro šola« v Strasbourgu, je veliko izobraževanja posvetil Evropski uniji in leta 2011 opravil stažiranje pri evropskem poslancu v Evropskem parlamentu v Bruslju. S pridobljenimi izkušnjami je konec leta 2011 postal lokalni asistent evropskega poslanca Lojzeta Peterleta.

V letu 2015 je postal vodja Fundacije Lojzeta Peterleta, ki je večjemu številu mladih pomagala pri izobraževanju. Z letom 2016 je bil izvoljen v Izvršilni odbor stranke NSi, katerega član je še danes. Na lokalnih volitvah 2018 je postal občinski svetnik v občini Ilirska Bistrica.

Andrej Černigoj je poročen in oče hčere. V svojem prostem času se najraje ukvarja z vinogradništvom in tekom.