NOROST PREPOVEDI KURJENJA NA DRVA ZAUSTAVLJENA!

DELI:
10.04.2024, NSi

Sporočamo veselo novico! Prizadevanja NSi, da se umakne sporni 22. člen iz energetskega zakona, so obrodila sadove.

3. januarja letos smo v NSi zahtevali sklic nujne seje odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, kjer smo zahtevali razpravo o zelenem prehodu. Pametni zeleni prehod, kot ga vidimo v NSi, mora biti racionalen, pravičen, torej takšen, ki ne bo uničil ali pa naprej uničeval našega evropskega, torej tudi slovenskega gospodarstva, slovenske industrije in takšen zeleni prehod, ki ne bo ljudi pahnil v revščino.

Vlada pravi, da bo naš zeleni prehod zmanjšal posledice podnebnih sprememb. Če v NSi ne bi napovedali referenduma, bi bila drva s 1. julijem prepovedana. Slovenija se lahko razogljiči samo z izgradnjo nove jedrske elektrarne, izkoristiti je treba geotermalni potencial, ki ga imamo, rabimo vse energente, ne pa prepovedi, to, kar smo deležni v času Golobove vlade.

Zeleni prehod, kot si ga je zamislila vlada Roberta Goloba, bodo ljudje plačali z višjo ceno na položnici in proti temu se v NSi borimo. Z julijem bi vlada v novogradnjah prepovedala ogrevanje na plin in lesno biomaso v strnjenih naseljih, v obstoječih stanovanjskih stavbah pa je želela vlada ogrevanje na plin in drva čim bolj omejiti. Šlo je torej za popolnoma napačen pristop. V NSi pozdravljamo, da je koalicija spregledala in umaknila nekatere sporne določbe v zakonu.

𝐇𝐯𝐚𝐥𝐚 𝐯𝐬𝐞𝐦, 𝐤𝐢 𝐬𝐭𝐞 𝐬 𝐩𝐨𝐝𝐩𝐢𝐬𝐨𝐦 𝐩𝐞𝐭𝐢𝐜𝐢𝐣𝐞 𝐩𝐨𝐦𝐚𝐠𝐚𝐥𝐢, 𝐝𝐚 𝐬𝐦𝐨 𝐮𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐥𝐢 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐨 𝐯𝐥𝐚𝐝𝐧𝐨 𝐧𝐞𝐮𝐦𝐧𝐨𝐬𝐭. 𝐏𝐫𝐞𝐩𝐨𝐯𝐞𝐝𝐢 𝐨𝐠𝐫𝐞𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐳 𝐝𝐫𝐯𝐦𝐢 𝐧𝐞 𝐛𝐨!