Smo proti nedemokratičnim postopkom v slovenskem parlamentu

DELI:
06.04.2018, NSi

V oddaji Odmevi je nastopil vodja poslanske skupine NSi in predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat in komentiral aktualno dogajanje glede priznanja Palestine, ki že več dni razburja slovensko javnost. V oddaji se je zopet zavzel za spoštovanje zakonodaje, kar mora biti temeljna stvar demokracije.

Procedura je kraljica demokratičnosti

Ponovil je, da imamo v slovenski zakonodaji natančno določeno zakonsko določilo, zakon o zunanjih zadevah, ki pravi, da je edini kvalificirani predlagatelj, edina kvalificirana predlagateljica nove države lahko le vlada.

 »Vlada ne spoštuje sklepa odbora za zunanjo politiko, ki je bil sprejet 28. novembra 2014 in je zahteval od vlade, da državnemu zboru predloži sklep o priznanju države Palestine. V NSi nismo proti priznanju Palestine, smo pa proti takšnim postopkom, ki so se danes dogajali na odboru za zunanjo politiko. Smo proti nedemokratičnim postopkom, procedura je namreč kraljica demokratičnosti,« je bil v oddaji jasen Jožef Horvat.

V bran je vzel zakonodajno pravno službo državnega zbora, ki so jo mnogi na odboru za zunanjo politiko ignorirali. »Javno se moram opravičiti vrhunskim strokovnjakom in strokovnjakinjam zakonodajno pravne služb, ki so bili danes degradirani. Nihče jih ni vzel v bran. Zato jih jaz vzamem v bran, na nacionalni televiziji,« je povedal vodja poslanske skupine NSi.

Obžalujem, da predsednik parlamenta krši poslovnik

Izrazil je tudi zaskrbljenost, da je zaradi političnih ciljev predsednik parlamenta celo kršil poslovnik in sklical sejo odbora za zunanjo politiko. »Danes je predsednik državnega zbora sklical sejo, brez da bi spoštoval poslovnik. To je naredil kljub temu, da mu je zakonodajno pravna služba izrecno povedala, da ta sklic ni korekten in ni v skladu s poslovnikom. Obžalujem, da predsednik parlamenta krši poslovnik,« je izpostavil predsednik odbora za zunanjo politiko.

Za konec je poudaril, da smo v NSi za to, da to ubogo palestinsko ljudstvo dobi svojo državo. A ne na način, kot se ga je lotila Levica. »Najmočnejši smo, če bomo v okviru evropske Unije pomagali temu ljudstvu. To nas pravzaprav prosi tudi zunanji minister Palestine, ko pravi, ne prosim toliko za priznanje Palestine, bolj vas prosim za humanitarno materialno pomoč in za to, da spravite Izraelce k pogajalski mizi,« je še poudaril Jožef Horvat.