NIKAKOR SI NE SMEMO DOVOLITI, DA BI KOT DRŽAVA ALI STRANKA PODPIRALI NASILNO REŠEVANJE ODPRTIH VPRAŠANJ

DELI:
12.10.2023, NSi

»Za teroristični napad ni nobenega opravičila, agresorji zanj nimajo niti moralnega in ne pravnega razloga. Veseli me, da so člani odbora za zunanjo politiko sprejeli sklep, s katerim je odbor dal jasno sporočilo slovenski javnosti in svetu, da je Hamas teroristična organizacija in da ima Izrael pravico do samoobrambe,« je uvodoma dejal predsednik NSi Matej Tonin v oddaji 24ur zvečer.

V zgodovini je bilo že veliko poskusov rešitve dolgotrajnega spora na tem območju Bližnjega vzhoda. Najboljši poskus je bila po mnenju predsednika NSi resolucija Združenih narodov, ki je predvidevala dve približno enako veliki državi. »Arabci so temu nasprotovali, ter vedno znova napadali Izrael, ki pa se je vedno uspešno branil. Prepričan sem, da tudi tokrat ne bo drugače. Pomembno pa bo, da bo Izrael pri svojem odzivu sorazmeren, ker če tega ne bo storil, bo izgubil mednarodno podporo,« je bil jasen Tonin.

Hamas je teroristična organizacija, ki izstreljuje rakete na civilno prebivalstvo, ugrablja otroke in ženske, jih posiljuje ter pobija. Povsem normalno je, da je Slovenija kot demokratična država to obsodila. »Vesel sem, da smo se s tem dejanjem pridružili demokratičnim državam, ki obsojajo takšna zavržna dejanja. Kadarkoli demokracija ne da pravih odgovorov, ne ponudi pravih rešitev, takrat se navadno krepijo totalitarni režimi. Za vzpostavitev miru se mora palestinski narod poenotiti, saj bo Izrael potreboval partnerja, s katerim bo lahko začel mirovna pogajanja. Verjamem, da bodo šli tudi vsi demokratični napori demokratičnih držav zahodnega sveta v to smer, da čim prej pride do miru. Mir je vsem v interesu,« je prepričan Matej Tonin.

Nasilje ni nikoli rešitev in v NSi verjamemo, da Slovenija kot država ne bo nikoli zagovarjala katerekoli organizacije, ki poskuša stvari reševati z nasiljem. »Nikakor si ne smemo dovoliti, da bi kot država ali pa kot politična stranka podpirali nasilje, ker to vedno vodi zgolj in samo v spiralo nasilja, ker vedno nastradajo samo ljudje. Zato je nujno, da se prične iskati načine, kako čim prej priti do trajnega miru,« je svoj nastop v oddaji zaključil predsednik NSi Matej Tonin.