Ni dopustno, da poslanec blokira obrambno politiko in onemogoča spoštovanje zavez

DELI:
04.02.2019, NSi

“Ni dopustno, da v Sloveniji, kjer imamo parlamentarno demokracijo, le eden poslanec blokira obrambno politiko RS. Ni dopustno, da le en poslanec blokira slovensko varnostno politiko in s svojimi izsiljevanji zaradi onemogočanja spoštovanja zavez blati ugled Republike Slovenije v svetu,” sta v pismu predsedniku odbora za zunanjo politiko Matjažu Nemcu zapisala vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat in predsednik NSi Matej Tonin.

V pismo mu predlagata, da čim prej skliče nadaljevanje obravnave 1. točke dnevnega reda 2. nujne seje odbora za zunanjo politiko (OZP), ki jo je s svojimi grožnjami prekinil poslanec Levice Miha Kordiš.

OZP je na namreč na 2. nujni seji, dne 17. 8. 2018, pod 1. točko dnevnega reda obravnaval Pobudo za sklenitev Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer.

Na tej isti seji je poslanec Levice Miha Kordiš predlagal prekinitev obravnave te točke dnevnega reda in preložitev te seje Odbora za zunanjo politiko”. Predlog ni dobil podpore. Ker je bi na isti dan sklicana seja državnega zbora, na kateri so poslanci glasovali tudi o predlogu za izvolitev predsednika vlade je v razpravi poslanec Kordiš zagrozil: ‘”Ob tem bi koalicijske poslance spomnil, morda se je pozabilo, ampak čez dve uri oziroma čez uro in pol se nam začne seja Državnega zbora, plenarna, na kateri bo potekalo glasovanje za mandatarja. Začnite malo preštevati glasove.”

Grožnja je očitno zalegla, saj je v nadaljevanju poslanec koalicije predlagal sklep za prekinitev 1. točke dnevnega reda. Sklep je bil sprejet. Obravnava iste točke pa se tudi po petih mesecih še ni nadaljevala.

“Spoštovani gospod predsednik, ker se po petih mesecih obravnava prekinjene točke še ni nadaljevala, vam predlagava, da čim prej skličete nadaljevanje obravnave 1. točke dnevnega reda 2. nujne seje OZP,” sta v pismu zapisala Jožef Horvat in Matej Tonin ter dodala:

“V kolikor v razumnem času ne bo nadaljevanja obravnave 1. točke dnevnega reda 2. nujne seje Odbora za zunanjo politiko, bomo razumeli, da razvojni dokumenti Ministrstva za obrambo več ne veljajo, da Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025 več ne velja, da omenjeni sklep Vlade RS več ne velja in da omenjeni sklep Odbora za obrambo več ne velja.”

Celotno pismo predsedniku odbora za zunanjo politiko si lahko preberete TUKAJ.