NESPREJEMLJIVO JE, DA JE BIL ZADNJI DOM ZA OSTARELE ZGRAJEN LETA 2008, KO JE RESOR VODILA NSi

DELI:
21.02.2020, NSi

»Problemi stojijo že šest let. Že šest let nam ljudje v čakalnih vrstah umirajo, mi pa gledamo mimo. Zadnji dom za starejše je država zgradila, ko je NSi vodila ta resor, leta 2008,« je v oddaji Tarča dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Gostje v oddaji so se pogovarjali o sumih, da nekdo prisluškuje in zasleduje politike ter njihove družinske člane. »Ko sem se leta 2004 odločil, s soglasjem družine, da grem v politiko, sem se zavedal, da sem in bom, če bom izvoljen, javna oseba 24 ur na dan. Jaz nimam težav, če me kdo slika. Imam pa težave, če kdo to zlorablja,« je v zvezi s tem dejal Horvat in poudaril, da bi morale te sume ovreči pristojne službe in organi. »Gospod Črnčec je govoril o parastrukturah. Ja, ta gospod je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade odgovoren za nacionalno varnost. Lahko rečem samo: Dobro jutro, gospod državni sekretar. Torej neke parastrukture obstajajo in so izgleda močnejše kot državne strukture. Kdo je odgovoren? Ja vlada!« je bil jasen Horvat.

Marjana Šarca so v vladi zapustili najtesnejši sodelavci

O razlogih za padec vlade pa je bil Horvat nedvoumen in je predstavniku LMŠ v studiu dejal: »Najprej bi želel, da zelo kristalno jasno rečemo bobu bob. Gospod Marjan Šarec je 27. januarja odstopil. Zakaj? Zato, ker se mu je zgodil LMŠ. Njega so zapustili najtesnejši sodelavci in ostal je sam, gol in bos. Nekako nekorektno pa je, da sedaj, ko se kažejo neki obrisi nove koalicije, zdaj ta isti gospod preko Facebooka, nekako nagaja in grozi ali pa lepše, žuga SMC-ju, pa zdaj tudi SAB-u, pa DeSUS-u.«

Dodal je, da bi že davno morali preiti na pogovor o vsebini: »Kolega Han, problemi stojijo že šest let. Že šest let nam ljudje v čakalnih vrstah umirajo, mi pa gledamo mimo. Zadnji dom za starejše je država zgradila takrat, ko je Nova Slovenija vodila ta resor. Leta 2008, gospe in gospodje.«

Pogajanja: Dokler ni dogovorjeno vse, ni dogovorjenega nič

Vodja poslanske skupine NSi se je dotaknil tudi procesa pogajanj za novo vlado, pri čemer je izpostavil zlasti potrebo po tem, da se pogajanja odvijajo za zaprtimi vrati. »Kar zadeva naša pogajanja, želim povedati v enem stavku, dokler ni vse dogovorjeno, ni dogovorjenega nič. Vi nobenega od Nove Slovenije, ne predsednika ne mene ali poslanca niste videli pred kamerami, da bi razlagal o naših zahtevah. Veste pa, da je Nova Slovenija programsko zelo močna. Naš program za volitve 2018 ima 300 strani s konkretnimi rešitvami. Zdaj iščemo poti, kako bi to lahko realizirali, ob upoštevanju, da imamo efektivnega časa do rednih volitev, ki bodo v sredini 2022, samo eno leto in nič več. Samo eno leto,« je dejal Horvat.