NEDOPUSTNI PRITISKI NA MEDIJSKO POROČANJE O LGBTQ IDEOLOGIJI IN EVTANAZIJI TER KRŠITVE SVOBODE GOVORA IN SVOBODE VESTI

DELI:
21.05.2024, NSi

V poslanski skupini Nove Slovenije smo sklicali nujno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti s točko NEDOPUSTNI PRITISKI NA MEDIJSKO POROČANJE O LGBTQ IDEOLOGIJI IN EVTANAZIJI TER KRŠITVE SVOBODE GOVORA IN SVOBODE VESTI. LGBTQ ideologija in evtanazija sta dve temi, pri katerih družbenega konsenza v Sloveniji ni. Po mnenju Nove Slovenije je zato nujno, da se v medijskem prostoru, v civilni družbi, v politiki odstira in osvetljuje ti temi iz različnih zornih kotov. Dejstvo je, in to vam bo lahko vsak pravnik povedal, da je evtanazija in pomoč pri samomoru po trenutni slovenski zakonodaji kaznivo dejanje. Mi pa bomo celo o tej temi glasovali na referendumu.

V Novi Sloveniji se nam zdi zelo sporno, da je Novinarsko častno razsodišče v marcu in v aprilu v dveh primerih razsodilo, da sta urednica in voditeljica verske oddaje Obzorja duha na TV Slovenija, sestra Romana Kocjančič in novinar slovenskega katoliškega tednika Družina Rok Blažič, kršila Kodeks novinarjev Slovenije. Blažič se je na tnalu znašel zaradi sklopa objavljenih prispevkov o spreminjanju spola med mladimi, sestra Romana Kocijančič pa zaradi prispevka Ali sem res odveč? ob Predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja v oddaji Obzorja duha na TV Slovenija.

Ironija je, da je po definiciji poslanstvo Novinarskega častnega razsodišča, to piše tudi na njihovi spletni strani, da je novinarstvo bistveno za delovanje demokracije. Hkrati pa imajo novinarji pri zbiranju in posredovanju informacij veliko odgovornost in naloga Novinarskega častnega razsodišča je zaščita svobode govora ter kakovostnega in odgovornega novinarstva.

V Novi Sloveniji ne moremo pristati na nedopusten pritisk na svobodo govora, svobodo veroizpovedi in pluralnosti mišljenja. Eden izmed razlogov za sklic seje je bil tudi, da sporočimo novinarjema, ki sta bila procesirana, verjamemo, kot poskusna zajčka, če se bosta ustrašila in potegnila nazaj, da ju podpiramo pri njunem delu. V Novi Sloveniji se ne bomo potegnili nazaj in bomo o teh zadevah javno in odprto govorili.

V Novi Sloveniji se zavzemamo za manj omejevanja svobode izražanja in več svobode izražanja. Torej, manj omejevanja, več svobode. Ker ima omejevanje svobode izražanja resne posledice, mora biti zelo omejeno in ga je mogoče upravičiti le pod ozko opredeljenimi in strogimi pogoji, ki jih določa zakon. Po našem mnenju sodba Novinarskega častnega razsodišča predstavlja diametralno nasprotje temeljnega novinarskega dela, ki bi moralo stremeti k odprti razpravi glede teme, za katero v slovenskem medijskem prostoru prevladuje izrazito samo en prikaz. V Novi Sloveniji skupaj s številnimi drugimi v naši družbi ne bomo pristajali na to, da je samo večinski prikaz edini pravi.

V poslanski skupini Nove Slovenije smo pripravili tudi tri sklepe, s katerimi smo želeli zaščititi svobodo medijev, zagotoviti pluralnost medijskega poročanja in uredniško neodvisnost. Žal je koalicija naše sklepe zavrnila.