Jožef Horvat: Nedoločenih ciljev koalicije nas je lahko strah

DELI:
04.10.2018, NSi

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je nastopil v oddaji Odmevi, kjer je komentiral strahove, ki se ob koalicijski pogodbi porajajo na strani javnih financ.

V začetku je komentiral besede fiskalnega sveta, da je koalicijska pogodba tveganje za javne finance.

»Fiskalni svet je pravzaprav že pred volitvami povedal, da nova vlada kakršnakoli že bo, ne bo smela imeti 100 dni miru. Zakaj? Ker je že trenutno stanje takšno, da imamo velik strukturni primanjkljaj v našem proračunu. Ta je približno 1,6 procenta bruto domačega produkta, torej slabih 700 milijonov,« je v začetku opozoril vodja poslanske skupine NSi in dodal:

»Ko dodamo še nedoločene cilje tega koalicijskega sporazuma, nas je lahko samo strah in ravno zato je danes opozicija zahtevala razpravo na komisiji za nadzor javnih financ. Uporabili smo gradivo fiskalnega sveta, sam pa sem predstavil tudi poročilo o naši državi, ki nam ga je poslala Evropska komisija.«

Zavrnil je očitke Luke Mesca, da je bila koalicijska pogodba, ki jo je petorček usklajeval z NSi še bolj razsipna. »V NSi ves čas zagovarjamo racionalizacijo, torej pocenitev te države. Najbrž se vsi davkoplačevalci strinjamo, da je slovenska država predraga, razsipna,« je bil jasen Jožef Horvat.