Ne le minimalne plače, zvišajo naj se plače vseh zaposlenih!

DELI:
29.11.2018, NSi

»Vsi se verjetno strinjamo, da so neto plače v Sloveniji prenizke. V Novi Sloveniji na to že dolgo opozarjamo in tudi ukrepamo. S tega vidika bi lahko rekli, da je osnovni predlog dviga minimalne plače v Republiki Sloveniji pozitiven, a le na prvi pogled. V NSi namreč opozarjamo, da se dvig minimalne plače želi doseči na napačen način,« je v uvodu stališča poslanske skupine o spremembah zakona o minimalni plači povedal vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Spremembe rušijo razmerja med tarifnimi razredi

Kot je pojasnil, predlog Levice povzroča najmanj tri nove težave oziroma krivice. Prvič, gre za delni dvig plač, ki bo porušil razmerja med tarifnimi razredi. Zaradi nenadnega povišanja minimalne plače in hkratnega izvzetja vseh dodatkov iz zneska bo čez noč nekdo, ki prejema malo višjo plačo od minimalne, zaslužil manj kot prejemnik minimalne plače.

Predlog dodatno davčno bremeni delo

Druga krivica: predlog Levice le še poslabšuje situacijo v Sloveniji, saj spet dodatno davčno obremenjuje delo in dodatno še bolj obremeni delodajalce ter delavce s povišanjem prispevkov in dohodnine. Dejstvo je, da bo od tega dviga minimalne plače država imela skoraj isto korist kot delavec. »V NSi smo v zadnjem mandatu nekajkrat predlagali paket zakonodaje za zvišanje neto plač, ob čemer se obremenitev delodajalcev ne bi povečala. Pri tem predlogu pa je breme za delodajalce še večje,« je povedal Jožef Horvat.

Dvig plač mimo socialnega dialoga

Tretja krivica tega predloga pa je v tem, da se dvig plač skuša izsiliti mimo socialnega dialoga med socialnimi partnerji, kar ni dobro za prihodnost socialnega dialoga. »V NSi opozarjamo, da so vsi socialni partnerji enako pomembni, država pa je dolžna to občutljivo ravnovesje med delodajalci in sindikati tudi vzdrževati,« je bil jasen vodja poslanske skupine NSI.

V svoji razpravi je opozoril tudi na nezaželene pojave, ki so se v tem desetletju pojavili tudi pri nas: revni zaposleni, hudo izkoriščanje, dejanske zlorabe delavcev brez sodnih epilogov, neurejeno področje agencijskega dela. »V NSi se zato sprašujemo, bo zakon, ki ga zdaj obravnavamo te primere rešil? Bo delavec, ki zasluži manj kot minimalno plačo sedaj kaj na boljšem? Če je danes prejemnikov minimalne plače nekaj čez 30 tisoč, koliko jih bo leta 2020 po dvigu? Je naša vizija vedno več prejemnikov minimalne plače? Za Novo Slovenijo nikakor ne,« je zatrdil Jožef Horvat.