Ne gre več le za problem osnovnega šolstva, gre za problem spoštovanja pravne države

DELI:
10.07.2019, NSi

»V štirih letih in pol nismo sposobni sanirati odločbe ustavnega sodišča, ki je zelo jasno povedalo, da je treba javnoveljavni program enako financirati tako v zasebnih kot državnih šolah. Ne gre več za problem osnovnega šolstva, tu gre za problem pravne države. Zdaj imamo priložnost, da kljub vsemu vklopimo razum in temu zakonu rečemo ne, stopimo skupaj in naredimo takšen zakon, ki bo sprejemljiv za vse. Za vse tiste starše, za vse tiste otroke, ki obiskujejo tudi nevladne šole, kjer se izvaja javno veljavni program,« je na današnji seji o zakonu o financiranju vzgoje in izobraževanja povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Gre za ideološki boj

Problem predloga zakona, ki ga je predlagal minister Pikalo, vidi v tem, da gre za omejevanje vsega, kar je zasebna iniciativa. »Zakaj nihče ne prisluhne staršem, ki so tudi včeraj pred začetkom seje državnega zbora tukaj protestirali pred našo hišo. Ali lahko kar z roko zamahnemo in rečemo; to pa niso naši, pustimo jih? Ne gre namreč za teh 300 tisoč evrov, ki bodo dodatno bremenili državni proračun, tukaj gre za ideološki boj. Gre za to, da se dejansko onemogoči vse kar je zasebnega, vse zasebne iniciative, predvsem pa svoboda, o kateri toliko govorimo,« je bil jasen vodja poslanske skupine.

Kolegi iz SD se smejijo

Predsednik NSi Matej Tonin je s prstom pokazal na stranko SD, ki jim s predlogom zakona gre le za lahko pridobljene politične točke. »Tukaj ne boste imeli vi nobenega političnega dobička, seveda se vam pa kolegi v SD smejijo, ker jim ta tema ustreza, ker v tej temi uživajo in ker v tej temi pridobivajo svojo politično podporo, ker je uspelo vsem vam, pa tudi večjemu delu javnosti vsiliti neko dilemo, da se tukaj pogovarjamo o javnem in zasebnem, pa se ne. Mi se pogovarjamo o javno veljavnem programu, oni pa so ustvarili vtis, da se pogovarjamo o javnem in zasebnem,« je dejal.

Izkoriščate to, da ljudje ne vedo, za kaj se gre

To, da večina ljudi težko razume, za kaj pravzaprav gre pri tem zakonu pa je izpostavil Aleksander Reberšek. »Slišijo besedo »javno« in slišijo »zasebno«. In »javno« velja za nekaj dobrega, »zasebno« pa velja za nekaj slabega. In ravno na te karte vi igrate. Izkoriščate prednost, da ljudje ne vedo točno, za kaj gre, in izkoriščate to prednost, da ljudje raje slišijo besedo »javno« kot pa »zasebno«, in na račun tega uspešno nabirate politične točke. Izigravate odločbo Ustavnega sodišča in iščete rešitev, kako ne rešiti problema, z enim samim namenom – z namenom, da se še naprej delimo. Z načrtno ustvarjenimi in nerešenimi problemi pa ljudem mečete pesek v oči, odvračate pa pogled od vseh ostalih tem, ki so tudi zelo pomembne, dolge čakalne vrste v zdravstvu, slabe in preveč obdavčene plače, mizerne pokojnine, bančna luknja, iz katere so izpuhtele milijarde, pa vaši kadrovski apetiti in še in še. V tej državi je problem denar za izobrazbo naših otrok, ni pa problem preplačati Teš6 za več kot pol milijarde,« je bil ogorčen poslanec NSi.