Ne bomo odstopali od skrajševanja čakalnih vrst v zdravstvu in od zvišanja neto plač

DELI:
13.06.2018, NSi

»NSi je kredibilna stranka z dobrim programom, ki si je vsi želijo. Nenazadnje smo se tudi v preteklosti vedno izkazali kot dober koalicijski partner, ki je zanesljiv in ki je strokoven,« je v včerajšnji oddaji 24 ur zvečer povedal Matej Tonin. S tem je odgovoril na vprašanje, kakšen je občutek, ko si te v vladi želi tako desnica kot tudi levica.

Bistvena je programska uskladitev 

Včerajšnje srečanje z Marjanom Šarcem je označil za vljudnostno srečanje, ki je podlaga za začetek pogovorov. »Vedno sem dejal, da so pri nas vrata odprta. Samo sestajanje ne pomaga nič, bistveno je, ali se bomo programsko uspeli uskladiti. Danes sem mu za darilo dal naš program in sem rekel, da je najbolj enostavna stvar, da s svojimi potencialnimi koalicijskimi partnerji pregleda ta naš program in črta stvari, ki so za njih nesprejemljive, da vidimo pri čem smo, ali je sploh možen vstop NSi v takšno koalicijo, ali sploh lahko dosežemo naše ključne programske točke,« je bil jasen Matej Tonin.

Ne odstopamo od: skrajševanja čakalnih vrst in zvišanja neto plač

Poudaril je, da NSi ne bo odstopala od svojega programa, saj smo v stranki prepričani, da je prav ta program tisto, kar Slovenija najbolj potrebuje.

»Če bomo imeli možnost uresničevati naš program, potem bo Sloveniji šlo boljše, ljudje bodo imeli večje plače in skrajšale se bodo čakalne vrste v zdravstvu. To je tisto, kar nas zanima,« je povedal Matej Tonin in jasno razložil od česa NSi ne bo odstopala: »Ne odstopamo od skrajševanja čakalnih vrst v zdravstvu in od zvišanja neto plač. To sta dve temeljni zadevi, od katerih ne odstopamo.«

Potrebno je sodelovati za dobrobit države

Izpostavil je, da je eden izmed tistih politikov, ki ves čas trdijo, da je potrebno sodelovati, iskati kompromise in stične točke. »Če bo slovenska politika še naprej iskala, kje smo različni, potem bo ta država nazadovala. Če pa bomo iskali stične točke, potem bo ta država napredovala. Nenazadnje so nas ljudje v parlament izvolili za to, da probleme rešujemo, ne za to, da se izključujemo,« je pojasnil predsednik NSi.

Zatrdil je, da ga pogajanja med drugimi strankami ne zanimajo. »Zame osebno in kot predsednika Nove Slovenije je ključna naloga, da zagotovim, da bo v koalicijski pogodbi čim večji del našega programa. Druge stranke, kaj bodo kadrovsko ponujale druge stranke, je njihova stvar, ne moja,« je poudaril Matej Tonin.

Za konec je komentiral tudi glasovanja na svetu stranke, ki ni sprejelo njegovega odstopa. »Pri glasovanju sem dobil 85 odstotno podporo. Kar je jasno sporočilo, da je stranka tudi po tem enotna in to se mi zdi ključno ter najboljša popotnica za naprej,« je izpostavil.