NAŠI ZAKONI SO USMERJENI V PREPREČEVANJE ZLORAB SOCIALNIH TRANSFERJEV

DELI:
30.03.2022, NSi

Minister za delo in podpredsednik NSi Janez Cigler Kralj in vodja poslanske skupine Jožef Horvat sta pred jutrišnjim odločanjem o dveh zakonih s področja socialne zakonodaje ponovno pojasnila glavne cilje in rešitve sprememb.

»Rešitve predstavljajo bolj pravične in življenjske ureditve socialnih in družinskih transferov.  Spodbujanje odzivnega in prožnega trga dela in rast zaposlovanja ter doseganje zaposlitev državljank in državljanov so ključne prioritete našega mandata,« je uvodoma poudaril minister Cigler Kralj.

Minister za delo je pojasnil, da je skupaj z ekipo usmerjen k preprečevanju zlorab socialnih transferov. »Ena ključnih zavez mojega ministrovanja je preprečevanje zlorab socialnih transferjev, bolj življenjski in pravični sistem družinskih in socialnih transferjev in socialne varnosti, preprečevati revščino ter poskrbeti za najranljivejše skupine,« je povedal Janez Cigler Kralj in dodal: »V NSi smo naslovili to problematiko. Pozivi s terena so, da je nujna čimprejšnja vzpostavitev rešitev, ki jih predvideva ta zakonodaja. Te rešitve so strokovno podprte in sprejete s širšim družbenim konsenzom.«

Te spremembe so namenjene najranljivejšim, najbolj revnim in socialno izključenim, da jim damo priložnost, da se aktivno vključijo v trg dela. je dejal minister in dodal: »Moram poudariti, da je ključni cilj teh sprememb ločitev družinske in socialne politike in na drugi strani, da tisti, ki so zdravi in za delo sposobni, dobijo priložnost za delo ne pa socialne pomoči,« je povedal minister Cigler Kralj.

Cigler Kralj: Delo je vrednota

Ta zakonodaja omejuje zlorabe pri prejemanju denarne socialne pomoči. »Delo je vrednota in ti ljudje morajo prevzeti odgovornost za svoje življenje. Preveč je občutka zlorab socialnih transferov in na to odgovarjamo sistemsko,« je še dodal Janez Cigler Kralj.

Horvat: Pravičnejši sistem je možen

»S paketom socialne zakonodaje vračamo ljudem zaupanje v sistem socialnih transferjev in socialne države. Trdimo namreč naslednje: Pravičnejši sistem socialnih transferjev je možen,« pa je v izjavi poudaril vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Za konec je Horvat še dodal: »Naša dolžnost kot zakonodajalca je, da na tem področju nekaj naredimo. Kritike, da uničujemo socialno državo in da uvajamo kaznovalno politiko, ostro zavračamo. Prihajajo od nekompetentnih ljudi in od naših najhujših političnih nasprotnikov. V družbo vračamo zgolj temeljno družbeno pravičnost.«