MATEJ TONIN: NAŠA PRIORITETA JE ZAGOTOVITI, DA BO JESENI ŽIVLJENJE POTEKALO ČIM BOLJ NORMALNO

DELI:
18.08.2021, NSi

»Vsi skupaj si želimo, da bo Slovenija tudi v jeseni odprta, da bomo čim bolj normalno živeli, da bodo šli otroci v šole, študenti na študij in da bo gospodarstvo normalno delovalo. To je zdaj ključna prioriteta, ki se ji posvečamo v prihodnjih tednih,« je v oddaji 24ur zvečer dejal predsednik NSi Matej Tonin in pojasnil, da so cilji vladne ekipe do konca mandata naslednji:

»Mi se bomo v jeseni predvsem osredotočali na tri stvari. Eno je okrevanje gospodarstva in nadaljnja gospodarska rast. Druga točka je oživitev oziroma osvežitev slovenskega zdravstvenega sistema, zlasti investicij v zdravstveni sistem in pa seveda tudi digitalizacija naše države ter pa učinkovito črpanje vseh teh evropskih sredstev, ki smo jih dobili.«

Želimo si stabilne in v prihodnost usmerjene vlade

V zvezi s sklepanjem predvolilnih in povolilnih koalicij je predsednik NSi povedal: »Ljudje bodo odločili, kakšna bo naslednja sestava parlamenta, zato je nespametno kakršnokoli izključevanje, saj ne vemo, kako bo mogoče sestaviti vlado po naslednjih volitvah. Ne bi si želeli, da bi tudi Slovenija tekla tri, morda štiri kroge, tako kot morda nekatere druge države, ko gredo iz predčasnih volitev na predčasne volitve. Mi si želimo stabilne v prihodnost usmerjene vlade in smo se pripravljeni pogovarjat z vsemi, tudi s Socialnimi demokrati, ker se mi zdi, da prihodnost je svetla, če se bomo pogovarjali, če bomo združevali moči, ne pa se delili. In kadar smo združeni, zmagujemo. Kadar smo pa razdeljeni, pa imamo težave,« je pojasnil Tonin.

Cilj je iz Afganistana rešiti slovenske državljane

»Naša prva prioriteta je bila, da iz Afganistana umaknemo vse slovenske državljane. Osebno sem se močno angažiral, iskal sem vse mogoče načine, da dobimo dodatne sedeže na letalih drugih zavezniških držav. Včeraj smo tudi dobili tri sedeže na enem izmed letal evropskih držav, pa so potem naši fantje dobili sedež na ameriškem letalu in so se hvala bogu varno umaknili v Katar. Ta Slovenec, ki pa ostaja v Afganistanu, je pa varnostnik pri enem izmed evropskih veleposlanikov, ki je na svojo željo ostal trenutno še v Kabulu, ker določene stvari še ureja in je dejal, da se bo umaknil s francoskim letalom, ne pa z ameriškim. Tako, da za njega ni nobenih posebnih skrbi, ker je na varnem delu letališča in tudi transport zanj je zagotovljen,« je na vprašanje o poteku evakuacije slovenskih državljanov odgovoril Tonin.