Namesto prerekanja se raje pogovarjajmo o izzivih

DELI:
16.03.2018, NSi

»Nedopustno je, da ljudje umirajo zaradi čakalnih vrst v našem zdravstvenem sistemu in bistveno je, da ljudem zagotovimo možnost, da sami izberejo, kam se bodo šli zdravit in da bo zdravstvena zavarovalnica to poravnala,« je kot le enega izmed najbolj perečih problemov v Sloveniji navedel Matej Tonin v oddaji 24ur Zvečer.

Zdravstvo je bistvena stvar, ki jo je potrebno urediti

Povedal je, da je bilo jasno videti, da bo koalicija težko zdržala do konca. Sploh na področju zdravstva se je zapletalo že od samega začetka. »Že na dan, ko smo se pogovarjali z gospodom Cerarjem, da bi vstopili vlado, smo takoj lahko videli da ministrica Milojka Kolar zagovarja koncepte, ki so preživeti, ki so stvar neke druge države in ne zagovarja zahodnoevropskih modernih zdravstvenih standardov. Tukaj je bil tudi temeljni problem, zakaj nismo vstopili v tisto vladno koalicijo in kot kaže smo imeli prav,« je izpostavil Matej Tonin in dodal, da je zdravstvo še vedno najbolj akutna stvar, ki jo mora prihodnja vlada razrešiti: »Nedopustno je, da ljudje umirajo zaradi čakalnih vrst. Nesprejemljivo je, da po rednem postopku čakaš in čakaš, če pa plačaš, pa prideš na vrsto takoj. Torej, kapacitete obstajajo, potrebno je zgolj sistem organizirati tako, da ga bodo ljudje lahko koristili.«

Pomembna je prihodnost

Obregnil se je na prerekanje ostalih treh prvakov stranki ter ponudil pogleda na prihodnost. »To prerekanje je popolnoma nepotrebno, ker to ne bo rešilo države. Rad bi, da se ukvarjamo s prihodnostjo in da se pogovarjamo, kaj bomo naredili v prihodnjih dveh letih. Ker to, kar se je zgodilo v preteklosti, se je zgodilo. O tem govorijo rezultati, ki si jih lahko vsak po svoje interpretira. Bistveno se mi zdi, da do volitev pridemo čim prej, da dobimo operativno vlado, da bodo to vlado predvsem sestavljale stranke in ljudje, ki so se v preteklosti izkazali, ki imajo neke izkušnje in pa predvsem, ki imajo tudi vsebino in program. V prihodnjih desetih letih nas namreč čakajo izjemno pomembni izzivi. Naša družba se nam stara, imamo visok javni dolg, okorno poslovno okolje. To so teme, s katerimi se moramo ukvarjati,« je povedal Tonin.

Zavzel se je za najbolj racionalno možnost, da bi ponovljeni referendum o drugem tiru bil skupaj z državnozborskimi volitvami. »Bi si pa želel, da bi bile volitve čim prej zaradi tega, ker je ta agonija, ki traja zdaj, nepotrebna. Država je v prostem teku in vsak izgubljen dan je izgubljen dan za Slovenijo,« je poudaril.

Novi obrazi naj prinesejo tudi vsebino

Glede preiskovalnih komisij je Matej Tonin prepričan, da so ugotovile mnogo koristnih stvari, predvsem pa zbrale ogromno dokazov. »A ta poročila predstavljajo le politično odgovornost. Od tukaj dalje je izredno pomembno, da organi pregona opravijo svoje delo. Če bodo policija in sodišča te zbrane dokaze preiskovalnih komisij koristno uporabila, potem bodo za vse te rabote nekateri resnično odgovarjali. Drugače bo to ostalo zgolj na ravni politične odgovornosti, kar pa lahko kaznujejo zgolj volivci,« je prepričan.

Za konec se je dotaknil tudi novih strank, ki bodo kandidirale na prihajajočih volitvah. »Novi obrazi navadno ustvarjajo visoka pričakovanja in temu potem sledijo huda razočaranja. V tem prostoru je dobrodošel vsak, ki želi postoriti kaj dobrega za Slovenijo. Seveda pa je ključno, da v ta politični prostor prinaša tudi vsebino,« je poudaril Matej Tonin.