VLADA NAMESTO SPODBUJANJA PRODUKTIVNOSTI ZAGOVARJA HIPERBIROKRATIZACIJO

DELI:
18.12.2023, NSi

»Nedavno smo lahko prebrali zelo odmevno poročilo UMAR-ja o produktivnosti slovenskega gospodarstva. Slovenija ima po navedbah dobra izhodišča, dobre temelje za razvoj, višanje produktivnosti in dodane vrednosti, vendar teh potencialov ne izkorišča dovolj. Zadnji dve leti Slovenija te potenciale izkorišča vedno slabše, torej velike korake, ki bi jih lahko delali v smer produktivnosti, krajšamo,« je bil uvodoma v svojem poslanskem vprašanju jasen vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

Številke sicer kažejo, da imamo zgodovinsko najvišjo zaposlenost in s tem povezano tudi zgodovinsko najnižjo brezposelnost v Republiki Sloveniji. S tem bi morali podirati vse rekorde, tudi pri produktivnosti in BDP-ju, vendar se to ne dogaja. »Kot izhaja iz izsledkov UMAR-ja, zaposlenost v Republiki Sloveniji pomeni samo, da več ljudi dela več, nikakor pa tisti, ki delajo, znotraj svojega obsega, vsak na svojem delovnem mestu, ne ustvarijo več. Pri produktivnosti dosegamo celo samo 82 % povprečja EU. Vaša ključna obljuba pred dvema letoma je bila: dvignili bomo produktivnost, in sicer čez 100 tisoč evrov na delovno mesto. Skoraj pol mandata je mimo, ta obljuba pa se ne izpolnjuje,« je nadaljeval Cigler Kralj.

Namesto da bi se Vlada posvetila spodbujanju inovacij, razvoja, ustvarjalnosti in dvigu produktivnosti naših delovnih mest, se je osredotočila na hiperbirokratizacijo, kakršno je dodatno evidentiranje delovnega časa. »Kdaj in kako se nameravate lotiti zviševanja produktivnosti? Boste odpravili neživljenjsko dodatno »štempljanje«?« je še zanimalo vodjo poslanske skupine NSi.

Odgovor predsednika vlade si preberite TUKAJ.