NALOGA OPOZICIJE JE, DA OPOZARJA NA REALIZACIJO CILJEV ENERGETSKE NEODVISNOSTI

DELI:
30.03.2023, NSi

»Na seji Komisije za nadzor javne financ (KNJF)se je odvila zelo dobra razprava o tem, da je jedrska opcija tista, v katero Slovenija mora iti še naprej. Debatirali smo o časovni dinamiki postopka nadaljnjega uvajanja jedrske energije, direktor Gen energije dr. Dejan Paravan pa je zagotovil, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bo šlo z najboljšo dinamiko naprej. Naloga opozicije in Komisije za nadzor javnih financ je, da opozarjamo na zagotavljanje energetske neodvisnosti in doseganje zastavljenih podnebnih ciljev. Odgovornost  vseh ostalih deležnikov je, da zagotovimo, da se čimprej prične z vsemi postopki gradnje drugega bloka Jedrske elektrarne v Krškem. Gre za strateški interes Slovenije, saj je to projekt za naslednje generacije,« je bil v oddaji 24ur zvečer uvodoma jasen poslanec NSi in predsednik KNJF Jernej Vrtovec.

Jernej Vrtovec je prepričan, da je za zagotavljanje dolgoročne oskrbe z električno energijo, potrebna kombinacija obnovljivih virov energije in jedrske energije. »Obnovljivi viri energije in jedrska tehnologija z roko v roki je ključ do uspeha, da lahko dosegamo zastavljene cilje glede energetske neodvisnosti. V luči tega je pomembno, da zastavljene projekte, tudi drugi blok NEK 2, pričnemo umeščati v prostor in pričnemo z njihovo realizacijo,« je še poudaril.

Začrtane projekte pa po mnenju Vrtovca zavirajo številne birokratske ovire. »Ta trenutek imamo žal takšno zakonodajo, ki je naklonjena številnim oporekanjem različnih interesnih skupin. Če ne bomo odpravili birokratskih ovir, se bo nadaljevanje teh projektov postopoma ustavljalo. Temu pa ostro nasprotujemo,« je zaključil poslanec Jernej Vrtovec.