NACIONALNI DEMOGRAFSKI SKLAD BO SKLAD ZA VSE GENERACIJE

DELI:
10.02.2021, NSi

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je na odboru za finance ob obravnavi predloga zakona o nacionalnem demografskem skladu izrazil podporo ustanovitvi demografskega sklada. Pri tem je spomnil, da je ustanovitev demografskega sklada zahteval že Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je v veljavo stopil 1. 1. 2013, sklad pa bi moral biti ustanovljen v roku dveh let za tem.

Jožef Horvat je v svoji razpravi izrazil zadovoljstvo nad konstruktivnim potekom obravnave predloga zakona: »Danes smo bolj kot kdajkoli prej v zgodovini slovenske države blizu ustanovitvi Nacionalnega demografskega sklada.« Del opozicije je kljub temu sejo odbora obstruiral. Poslanec Horvat pa je ob tem opozoril, da je minilo že polnih 6 let, odkar bi moral biti demografski sklad ustanovljen. »Šest let je približno osem odstotkov povprečne življenjske dobe Slovenke oziroma Slovenca.« je bil slikovit vodja poslanske skupine NSi. »Izgubili smo šest let, zato verjamem, da je večjemu delu opozicije nerodno, in razumem, zakaj so zapustili dvorano« je komentiral obstrukcijo opozicije.

Jožef Horvat je izpostavil, da smo se v koalicijski pogodbi zavezali k ustanovitvi demografskega sklada: »Držimo se načela pacta sunt servanda ali, kot temu po domače rečemo v Novi Sloveniji, beseda velja.« Krščanski demokrati bomo svojo zavezo izpolnili ter Predlog Zakona o nacionalnem demografskem skladu podprli, ker bo nacionalni demografski sklad sklad za vse generacije.