NA SOVRAŽNOSTI IN NASILJE MORAMO HITRO ODREAGIRATI

DELI:
21.09.2021, NSi

Poslanci so na redni seji državnega zbora obravnavali tudi zakona o varstvu javnega reda in miru, ki skrbi za številne spremembe. Med njimi je najbolj razvpita tista, kjer koalicijski amandma skuša omejiti vse bolj pogost primitivizem, žaljenje in nadlegovanje v družbi.

 

»V zadnjem obdobju, se drage kolegice in kolegi vse bolj pogosto pojavljajo skrajnosti, pozivi k izključevanju, sovražnosti ter celo napadi na organizacije in posameznike,« je v stališču poslanske skupine dejal poslanec Blaž Pavlin.

Poudaril je, da smo na vse te pojave v NSi skupaj s sopodpisniki opozorili že na začetku letošnjega leta s skupno sejo odbora za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo ter pravosodje. »Opozorili smo na sovražne razprave v tej dvorani in na bojazen, da se sovraštvo lahko razširi na naše ulice. In ravno temu smo v zadnjih mesecih tudi priča. Zmerjanje in napadi na državljane različnih političnih prepričanj, vdor na RTVSLO, nasilni protesti prejšnji teden,« je dodal poslanec NSi.

Izpostavil je, da imajo vsi državni organi v vseh vejah oblasti dolžnost, da v skladu s svojimi pristojnostmi odgovorijo na take pojave v naši družbi. »Ravno zato smo v koaliciji predlagali amandma, s katerim skušamo omejiti vse bolj pogost primitivizem, žaljenje in nadlegovanje tako nosilcev javnih funkcij,  novinarjev kot vseh državljanov RS. Naloga vseh nas pa je, da budno spremljamo dogajanje v družbi in na negativne, sovražne pojave pravočasno in učinkovito odreagiramo.«