NA NESTRPNOST IN SOVRAŽNE POJAVE MORAMO NEMUDOMA ODREAGIRATI

DELI:
19.02.2021, NSi

»Najmočnejše orodje parlamentarcev je beseda. Besede imajo neverjetno moč. Vse naše izgovorjene besede predstavljajo odtis, ki ga vsak dan znova pustimo v svetu, je na začetku seje odbora za pravosodje o stopnjevanju sovražnosti, izključevanja ter napadov proti posameznikom in organizacijam na podlagi njihovih vrednot, prepričanj ali svetovnega nazora,« ki smo jo sklicali v NSi je dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Prepričan je, da se v zadnjem obdobju v naši družbi vse bolj pogosto pojavljajo pozivi k izključevanju, sovražnost ter celo napadi na organizacije ali posameznike. »Tovrstni napadi izhajajo iz sovražnosti zaradi drugačnega prepričanja, drugačnih vrednot ali drugačnega svetovnega nazora sodržavljanov. Pri tem zaznavamo, da se resnost teh napadov nevarno stopnjuje ter prehaja od besednega izključevanja in sovražnosti do fizičnih napadov na posamezne objekte, v katerih posamezniki ali organizacije delujejo, ter celo neposredno na osebe,« je dejal vodja poslanske skupine NSi.

Izkazovanje sovraštva v javnosti z uporabo simbola enega najbolj zavržnih totalitarnih sistemov v zgodovini, nacističnega kljukastega križa, se je v zadnjem obdobju začelo že s protivladnimi protesti, je poudaril. »Primerjava demokratično izvoljene vlade znotraj sistema slovenske ustavne demokracije z enim od najbolj zavržnih totalitarnih sistemov, ki je povzročil smrt več milijonov nedolžnih žrtev, je povsem nedopustna ter evidentno zlonamerna,« je dejal Jožef Horvat.

Poudaril pa je, da ta seja ni namenjena kazanju s prstom na kogarkoli. »Mi ne želimo biti politično sodišče. To ni namen zahtevane seje. Naša naloga pa je, da budno spremljamo dogajanja v družbi in na negativne, sovražne pojave odreagiramo,« je še poudaril Jožef Horvat.