NA POVABILO MATEJA TONINA NEMŠKA MINISTRICA ZA OBRAMBO ANNEGRET KRAMP-KARRENBAUER OBISKALA SLOVENIJO

DELI:
28.06.2021, NSi

Na povabilo ministra za obrambo Republike Slovenije Mateja Tonina je bila danes na uradnem obisku v Sloveniji ministrica za obrambo Zvezne republike Nemčije Annegret Kramp-Karrenbauer.

Pogovarjala sta se o aktualnih varnostnih vprašanjih in sodelovanju med državama na obrambnem ter vojaškem področju, predvsem v okviru mednarodnih operacij in misij, in na področju skupne varnostne in obrambne politike Evropske unije. Srečanje je bilo pomembno tudi zaradi začetka predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, pri čemer je minister Tonin sogovornici podrobneje predstavil šestmesečni načrt predsedovanja in najpomembnejše prednostne naloge na obrambnem področju.

Minister in ministrica sta veliko pozornosti namenila tudi zagotavljanju kadrov v obeh vojskah. Pri tem se tako Slovenija kot tudi Nemčija spoprijemata z zelo podobnimi izzivi, imata pa tudi zelo podobne pristope za oglaševanje za prostovoljno služenje vojaškega roka in pozneje za zaposlitev kandidatov v stalne sestave obeh vojsk. Tudi na tem področju bosta državi izmenjali dobre prakse prek prej omenjene ekspertne skupine.

Minister Tonin je v pogovorih z nemško obrambno ministrico podrobneje predstavil tudi prednostne naloge predsedovanja v okviru skupne varnostne in obrambne politike, ki bo osredinjeno na Zahodni Balkan, v krepitev partnerstva med EU in Natom tudi prek koncepta Nato 2030, Strateškega kompasa ter energetsko učinkovitost obrambnega sistema. Ministrica Kramp-Karrenbauer je to razmišljanje ministra Tonina podprla in izrazila prepričanje, da je čas slovenskega predsedovanja ključen, da pri Strateškemu kompasu naredimo korak naprej.