Na pobudo NSi se pričenja preiskava spornega delovanja slabe banke

DELI:
20.12.2018, NSi

Na današnji novinarski konferenci je poslanec NSi Jernej Vrtovec predstavil razloge za uvedbo preiskovalne komisije v zvezi z delovanjem Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) ali slabe banke. Sodelovali so tudi predstavniki ostalih parlamentarnih strank, ki so sopodpisale predlog za odreditev parlamentarne preiskave.

»Slaba banka je bila ustanovljena z dobrim namenom – kot posledica bančne luknje, kot del sanacije več milijardne bančne luknje. Ustanovili smo jo z upanjem, da bo delo opravljanje dobro in kakovostno, pa se žal vedno bolj zdi, da je delo opravljeno zelo slabo. Še več. Vse informacije kažejo, da je bilo pri dosedanjem delovanju slabe banke več negospodarnih in protipravnih odločitev, vključno s kaznivimi dejanji,« je na novinarski konferenci povedal Jernej Vrtovec.

V prejšnjem mandatu so poslanci uspešno preiskovali bančno luknjo, ki je globoka okrog 5 milijard evrov. Obstajajo pa sumi, da je delovanje slabe banke le nadaljevanje tega problema in dejansko predstavlja poglabljanje te luknje. »Kako globok mora biti padec, da končno temu naredimo konec? Nočemo čakati na to, da izgine še novih 5 milijard. To moramo preprečiti, dokler je še čas,« je prepričan poslanec NSi.

Dodal je, da je zgodba s slabo banko postala tipično slovenska, kot jih poznamo iz preteklosti – prišli so sokoli, ki so zavohali denar. »Če smo slabo banko ustanovili z namenom, da bi sanirali bančno luknjo, smo namesto tega dobili novo luknjo s starimi kriminalci,« je bil jasen Jernej Vrtovec.

Pozdravil je dejstvo, da so se vse poslanske skupine odločile sopodpisati zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije.

Kaj bo delala preiskovalne komisija?

Predstavil je tudi tri ključne stvari, ki jih bo opravljala omenjena komisija:

  • preverila bo ustreznost poteka odločanja vseh postopkov v zvezi s prenosom slabih terjatev na DUTB, razjasnijo se tudi vse domnevne nepravilnosti.
  • ugotovljala bo na kakšen način in po katerih merilih je DUTB preverjala kupce terjatev, da ti terjatev niso prodali prvotnim dolžnikom. ali pa s temi dolžniki posredno ali neposredno povezanim osebam in podjetjem.
  • ključna naloga za preiskovalno komisijo pa bo ugotoviti: ALI so pri vseh teh nepravilnosti sodelovali nosilci javnih funkcij.