NA POBUDO MATEJA TONINA V SLOVENIJO PRIHAJA 30 ITALIJANSKIH VOJAŠKIH ZDRAVSTVENIH DELAVCEV

DELI:
19.11.2021, NSi

V okviru delovnega srečanja med ministrom za obrambo Matejem Toninom in ministrom za obrambo Italijanske republike Lorenzom Guerinijem, ki je potekalo 17. novembra v Rimu, je bila med drugim izražena pripravljenost italijanske strani za napotitev skupine do 30 zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bi v Sloveniji pomagali pri oskrbi Covid-19 bolnikov v slovenskih bolnišnicah.

Minister Tonin je že kontaktiral ministra za zdravje Janeza Poklukarja, kakšne so konkretne potrebe slovenskega zdravstvenega sistema. Ministrstvo za zdravje je že posredovalo konkretne podatke, na katerih področjih potrebuje Slovenija pomoč. O tehničnih in logističnih podrobnostih se bosta dogovorila načelnika obeh vojsk. V Slovenijo bodo italijanski vojaki napoteni na podlagi veljavnega tehničnega sporazuma o sodelovanju Slovenije in Italije na obrambnem področju, pri čemer bo Slovenska vojska zagotovila namestitev in prehrano italijanskih kolegov. Kot je še pojasnil minister Tonin, bodo italijanski vojaški zdravstveniki prišli v Slovenijo v kratkem, takoj, ko bodo zbrali in organizirali ekipe v Italiji.

Minister Tonin v Rimu podpisal dogovor o nakupu transportnega letala

Ministra Tonin in Guerini sta na srečanju sklenila dogovor med ministrstvoma za obrambo Italijanske republike in Republike Slovenije o nakupu taktičnega transportnega letala Spartan C-27J. Podpis izvedbenega dogovora bo ministrstvu za obrambo omogočil tako nakup letala C-27J od Ministrstva za obrambo Republike Italije ter tudi dolgoročno sodelovanje s celovitim pristopom zagotavljanja zmogljivosti vojaškega zračnega transporta z letalom C-27J.

»Letalo Spartan C-27J ne bo služilo le potrebam Slovenske vojske, temveč celotni Republiki Sloveniji, državljanom in državljankam, za različne namene, od medicinskih do naravnih nesreč. Z letalom zagotavljamo svojo suverenost in neodvisnost, obenem pa ga bomo lahko delili tudi z drugimi državami,« je po podpisu povedal minister Matej Tonin in poudaril, da to odpira pot tudi ostalim investicijam po sistemu vlada-vladi, kar zagotavlja tudi večjo transparentnost nakupov.