NA LETNI KONFERENCI ŽENSKE ZVEZE NSI RAZPRAVA POSVEČENA STISKAM ŽENSK IN POSLEDICAM VOJNE V UKRAJINI

DELI:
14.01.2023, NSi

Ženska zveza Nove Slovenije – krščanskih demokratov je danes na Bledu na svoji redni letni konferenci razpravljala o razmerah, v katerih se zlasti zaradi nasilja nad njimi znajdejo ženske, ter o dogajanju v Ukrajini. Na konferenci, ki so se je udeležile predstavnice NSi iz vse države, sta potekali predavanji o teh tematikah z gostujočimi predavatelji, ki jima je sledila razprava.

V okviru letne konference je potekala tudi humanitarna akcija, zbrana sredstva pa so donirali za potrebe sirotišnice ukrajinskih otrok v Slavini pri Postojni ter za programe pomoči za ženske v stiski, ki jih izvaja Karitas.

Na konferenci je Ženska zveza NSi sprejela tudi naslednjo izjavo:

Ženska zveza NSi

1)  z obžalovanjem ugotavlja, da se ženske v stiski pogosto znajdejo zaradi nasilja, ki se vrši nad njimi. Neredko do nasilja prihaja v družinah oziroma v partnerskih odnosih. Nasilje je lahko verbalno, psihično, ekonomsko (povezano z denarjem oziroma finančno odvisnostjo) ali fizično.  Med epidemijo koronavirusa so se razmere, povezane s stiskami žensk zaradi nasilja nad njimi, poslabšale;

2)  spodbuja vse ženske, ki se znajdejo v stiski, oziroma vse, ki to opazijo, da o tem obvestijo pristojne organe. S svetovanjem in pomočjo ženskam v stiski v Sloveniji se ukvarja več organizacij, pa tudi državni organi (Centri za socialno delo). Ženska zveza NSi zato poziva vse, ki imajo stik z ženskami, žrtvami nasilja, bodisi preko službenih bodisi prek zasebnih stikov, da so pozorni na kakršne koli znake duševnih ali drugih stisk pri ženskah. Ženska zveza NSi spodbuja ustrezne državne in nevladne akterje ter izobraževalne ustanove, da še naprej pomagajo preprečevati nasilje nad ženskami in zlasti okrepijo delovanje na področju preventive, vključno z ozaveščanjem;

3)  obžaluje, da je zaradi varnostnih razmer v Ukrajini prizadetih in razseljenih na milijone ljudi, tudi žensk in otrok. Posledice napada Rusije na Ukrajino bodo daljnosežne in povzročajo velike duševne, psihične in materialne stiske. Ženska zveza NSi poziva pristojne, da okrepijo obravnavo teh stisk, da ne bi postale še težje.

Pri tem ne gre pozabiti, da so posredne posledice vojne v Ukrajini prav tako izjemno hude, saj so podražitve energentov, hrane in drugih stroškov prizadele številne ljudi po vsem svetu. Ženska zveza NSi zlasti izpostavlja dolgoročne posledice za osebe in družine, ki so pahnjene v finančno, duševno ali socialno stisko, ker ne obvladujejo več naraščajočih gospodinjskih izdatkov.

 

Zato Ženska zveza NSi poziva ustrezne državne in mednarodne organe, naj:

– storijo vse potrebno za takojšnji konec agresije Rusije na Ukrajino ter vrnitev miru in stabilnosti v to državo;

– še naprej zagotavljajo humanitarno, medicinsko in gospodarsko pomoč Ukrajini;

– še naprej ustrezno pomagajo beguncem in prosilcem za mednarodno zaščito;

– še naprej sprejemajo ukrepe za pomoč ljudem v stiski, tudi zaradi podražitev;

– še naprej zagotavljajo varnost preskrbe z energijo ter zajezitev inflacije in cen.

Ženska zveza NSi izraža hvaležnost vsem, ki lajšajo stiske in na kakršenkoli način pomagajo ter sodelujejo pri blaženju posledic nasilja.

 

Več fotografij z dogodka je na voljo TUKAJ.