MORAMO STREMETI K VIŠJI PRODUKTIVNOSTI V GOSPODARSTVU

DELI:
28.03.2022, NSi

Vodja poslanske skupine Jožef Horvat se je udeležil soočenja, ki ga sta ga pripravila Radio Ognjišče in spletni portal Domovina. Z gosti so med drugim spregovorili o  reševanju demografskega vprašanja, nadaljnjem razvoju slovenske družbe in pomembnosti vzpostavitve miru v Ukrajini.

»Demografsko vprašanje je ključno za nadaljnji razvoj slovenske družbe. Nujno je imeti možnost usklajevanja poklicnega in družinskega življenja. Ta vodi v zdravo družbo. Sprejeli smo kar nekaj ukrepov in spodbujali smo razvoj družin, najbolj nenadomestljiva služba je prav starševstvo in to je potrebno negovati,« je uvodoma povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Poskrbeti moramo, da bodo ljudje v Sloveniji dobro živeli

Družina je za mnoge mlade zelo visoko na lestvici njihovih vrednot. »Ko govorimo o družini si velika večina mladih le-to postavlja na prvo mesto. Dobro bi bilo, da se bodoča zakonca in starša na svojo prihodnost dobro pripravita, zato smo v svoj program zapisali tudi možnost, da država sofinancira in spodbuja kakovostne medosebne odnose in v tem okviru tudi pripravo na zakonsko ter partnersko  življenje. Poleg tega se zavedamo stanovanjske problematike mladih družin, zato zagovarjamo jamstveno shemo kot rešitev stanovanjskega problema. Gre za ustvarjanje ugodnega ekonomskega, socialnega in družbenega okolja. To je za nas družinska politika,« je povedal Horvat in dodal: »Zakonska zveza in družina je za nas osnovna celica družbe. Migracije ne morejo biti rešitev za reševanje naše demografske zime. Poskrbeti moramo za dobro okolje, da se ljudje ne bodo izzeljevali v tujino. To pa lahko naredimo z ugodno davčno politiko – zakon o dohodnini je že eden izmed takih ukrepov, v naslednjem mandatu pa nas čaka sprejem zakona o razvojni kapici.« Jožef Horvat je izpostavil tudi mnenje, da je najboljša socialna in pokojninska politika tista, ki vzpostavlja dobro okolje za gospodarstvo. »Moramo stremeti k višji produktivnosti v gospodarstvu.«

Veliko vlagamo v gradnjo domov za starejše

Po 20 letih smo uspeli s sprejemom zakona o dolgotrajni oskrbi. Treba se je zavedati, da pozno gremo na trg dela in se kmalu upokojujemo. In to je velik izziv tudi za prihodnost. Veliko vlagamo tudi v gradnjo domov za starejše. V času mandata te vlade smo zagotovili veliko sredstev za gradnjo domov. Tako skrbimo za naše najranljivejše,” pa je Horvat dejal o skrbi za starejše in dolgotrajni oskrbi.

Vodja poslanske skupine je komentiral tudi reševanje krize v Ukrajini. »Za nas sta mir in varnost ključni vrednoti. To, kar se dogaja v Ukrajini, je huda kršitev mednarodnega miru in zato želimo, da se ta morija čim prej konča. Slovenska vlada in minister za obrambo Matej Tonin se trudijo za čimprejšnjo vzpostavitev miru,« je zaključil Jožef Horvat.