Mladi na evropskih volitvah najbolj podprli NSi

DELI:
30.05.2019, NSi

Glede na podatke Valicona so bili najmlajši volivci na evropskih volitvah najbolj naklonjeni NSi. Valicon je namreč na Twitterju objavil podatke o naklonjenosti volivcev v posameznih starostnih skupinah. Kot so pojasnili, so podlaga zanje podatki njihove zadnje predvolilne javnomnenjske raziskave, ki so jo naredili med 21. in 24. majem, pri čemer so jih utežili z dejanskim rezultatom evropskih volitev v nedeljo. V raziskavo so vključili 1350 ljudi, upoštevali pa le tiste anketirane, ki so odgovorili, da se bodo evropskih volitev zagotovo udeležili.

»Iz podatkov je med drugim videti naklonjenost izrazito mladih stranki NSi,« je za STA pojasnil Zorko in dodal, da to stranki nakazuje “svetlo prihodnost”.

Trend rasti glasov za NSi je očiten

Volivci so Novi Sloveniji na volitvah v Evropski parlament namenili 52.361, kar je na koncu zneslo 11,07 % vseh veljavnih glasov. A še bolj veseli dejstvo ob primerjavi z državnozborskimi volitvami, saj je NSi prejela občutno več glasov v praktično v vsaki volilni enoti. Še posebno velik priliv volivcev je bilo zaznati v volilni enoti Ptuj, kjer je podpora glede na državnozborske volitve poskočila za skorajda 7%. Trend rasti se kaže tudi v tem, da je NSi le v treh enotah prejela manj kot 10% glasov, a prav v vseh višji odstotek, kot ga je stranka prejela na ravni celotne države na lanskih državnozborskih volitvah.