Mitja Ferenc: Zakon NSi o prikritih grobiščih je velik korak naprej k odgovornosti

DELITE TA
PRISPEVEK
23.08.2015, NSi

IMG_3908“Zakon o prikritih grobiščih in pokopu žrtev, ki ga je vložila NSi in naredila vse, da je bil tudi sprejet, je velik korak naprej k odgovornosti. V zakonu so zdaj jasno določena finančna sredstva za izvajanje točno določenih nalog glede prikritih grobišč. S postavkami zdaj ne bo več možno manipulirati,” je včeraj na drugem pogovornem večeru v sklopu 6. Poletnega tabora Andreja Bajuka dejal strokovnjak in član vladne komisije za odkrivanje prikritih grobišč dr. Mitja Ferenc.

Komisija bo po novem zakonu začela delovati, ko bo opravljena primopredaja med ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pod okrilje katerega je doslej sodila, in ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. “Postopek primopredaje še čaka, da se minister in tisti, ki odločajo o tem na ministrstvu za gospodarstvo, vrnejo z dopusta. Smo nestrpni, saj že 6 let bolj ali manj čakamo,” je povedal Ferenc in opisal, da je vladna komisija v preteklih letih vso energijo usmerjala predvsem v dopisovanje in opozarjanje odgovornih – predsednikov vlad, ministrov, da je treba področje prikritih grobišč urediti.

“Zakon jasno predvideva, da bodo finančne posledice izvajanja zakona začele veljati z naslednjim letom. Sam sem imel razgovor s predsednikom vlade, kjer sem mu povedal, da čakamo, da začnemo z delom. Čakamo na začetek septembra, ko se bomo lahko pogovorili z ministrom za gospodarstvo in mu predstavili program. Zakon je sprejet, a je še vedno vse odvisno od vsakega ministra, ali bo omogočal, da se bo dejansko tudi izvajal,” je še poudaril Ferenc.

V času sprejemanja zakona NSi so se v javnosti pojavili tudi očitki, da bo novi zakon delil mrtve na leve in desne. Ferenc na te očitke odgovarja: “To je opazka mnogih, ki je nepoštena, nedosledna in zavajujoča. Prav dosedanji zakon o vojnih grobiščih je delil žrtve. Če preberete zakon o vojnih grobiščih, boste videli, da določa zgolj urejanje grobišč, ki so znana in urejena. Ne govori pa nič o tem, da je treba prikrita grobišča najti, popisati in urediti. In prav to zdaj omogoča zakon, ki ga je vložila NSi in je bil sprejet v Državnem zboru. Prav ta zakon bo postavil vse žrtve na isto raven, zato preprosto ni res, da gre pri tem zakonu za delitev žrtev.”

IMG_3905Predsednica NSi Ljudmila Novak je ob tem poudarila, da so naša življenja urejena z zakoni. “Tudi to področje zahteva primeren zakon. Ne more nekdo iti kar tako kopat na nek travnik in shranjevat kosti. Določena pravila morajo biti, čeprav si to nekateri predstavljajo bolj po kavbojsko. Izvršilna oblast pa je zdaj tista, ki ima določene naloge, katere mora tudi izvajati,” je povedala predsednica NSi. Dodala je, da je bilo v času sprejemanja zakona najtežje takrat, ko je kazalo, da zakon ne bo dobil zadostne podpore. “Po enem od sestankov, ki smo jih imeli s SMC, in na katerem je eden od poslancev vprašal, ali bomo pokopali tudi Nemca, če ga bomo našli, sem si rekla, da je vse skupaj to brez veze. Tega nisem mogla verjeti,” se spominja Ljudmila Novak.

“Žalostilo me je, da so prav ljudje, ki jim je ta zakon namenjen, nasedli zlonamernemu pisanju in propagandi, ki nas je obtoževala levičarstva in udbovstva. Tukaj sem videla, kako lahko nekdo dobre in poštene ljudi zmanipulira. A mi smo si rekli, da je to naša dolžnost, da bomo šli do konca, pa naj si nekateri mislijo, kar hočejo,” je še pristavila predsednica NSi Ljudmila Novak.

“Zdelo se nam je, da je šla ta energija v prazno. Potem pa se je pojavil predlog zakona NSi, katerega smo tisti, ki smo dnevno soočeni z delom v komisiji, z veseljem sprejeli, saj smo v njem videli resen namen, da se nekaj spremeni. Zato smo šli tudi skozi vso torturo po poslanskih skupinah, ko smo poskušali prepričati prepričane. Včasih smo že bili na tem, da bi vstali in odšli, še posebej, ko smo slišali od nekaterih poslancev, ali si res vsi zaslužijo grob. A vseeno smo vztrajali,” pa se poti do sprejetja zakona spominja Ferenc.

Podpredsednica NSi Iva Dimic pa je ponovno zatrdila, da je osnovna civilizacijska norma dostojen pokop vseh mrtvih. “K zakonu smo pristopili z vso resnostjo. Ob vseh medijskih pritiskih, zlasti z desne strani, da že imamo zakon, ki je dober, sem si takoj rekla, da je treba potrkati na lastno vest. NSi je v preteklosti že bila v koaliciji, a očitno takrat ni bilo mogoče, da bi se to področje uredilo. Želela sem si, da se te stvari začnejo urejati in uspelo nam je,” je dejala Iva Dimic.

“Tudi ostale stranke so bile naklonjene zakonu, a na koncu šteje glasovanje, zato ne razumem tistih, ki so se po koncu glasovanja, ker niso podprli zakona, opravičevali v preddverju državnega zbora ali celo hodili po pisarnah,” je še poudarila podpredsednica NSi Iva Dimic.

Državni zbor RS je 9. julija s 44 glasovi ZA dokončno potrdil Zakon o prikritih grobiščih in pokopu žrtev, ki je 8. avgusta začel tudi veljati.