MINISTRSTVO ZA JAVNO UPRAVO NAJ ZAUSTAVI SPORNI RAZPIS ZA FINANCIRANJE KREPITVE AKTIVNIH DRŽAVLJANSKIH PRAVIC

DELI:
11.10.2023, NSi

Na zahtevo poslanske skupine Nove Slovenije je Komisija za nadzor javnih financ obravnavala sporne stroške najema zasebnih letal Kabineta predsednika vlade in pa tudi službenega potovanja delegacije ministrstva za javno upravo v New York. Zahtevali pa smo tudi pojasnila glede spornega financiranja in vplivanja sedaj že nekdanje ministrice Sanje Ajanović Hovnik na javni razpis za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij.

Aleksander Reberšek je v obrazložitvi sklica seje dejal, da morajo biti naši vidni politični predstavniki mednarodno aktivni in dejavni, da pa morajo od teh potovanj tako država, kot gospodarstvo in vsi mi tudi nekaj imeti.  V Novi Sloveniji smo sklicali sejo zato, da se teh potovanj ne izkorišča, da se ne hodi na te elitne lokacije »dopustovat« na stroške davkoplačevalcev, še posebej sedaj, ko se zateguje pas povsod zaradi popoplavne sanacije. Aleksander Reberšek je državnega sekretarja prosil za pojasnila zakaj se je foruma poleg sedja že bivše ministrice Sanja Janković Hovnik udeležila še štiričlanska delegacija ministrstva za javno upravo. Konferenco bi ostale udeleženke lahko spremljale tudi na daljavo. V Novi Sloveniji smo zahtevali tudi pojasnila, kaj je delegacija v New Yorku počela tistih 14 dni in predvsem tiste dni, ko so se njihove uradne obveznosti končale. Na pobudo Nove Slovenije so bili na seji Komisije za nadzor javnih financ  sprejeti sklepi s katerimi bomo pridobili natančno poročilo o udeležbi delegacije Ministrstva za javno upravo na Visokem političnem forumu o trajnostnem razvoju v New Yorku, ki bo vsebovalo natančno specifikacijo stroškov ter utemeljitvijo, zakaj se je foruma udeležilo osem predstavnikov različnih ministrstev.

V Novi Sloveniji smo zahtevali tudi pojasnila in odgovore glede transparentnost deljenja javnega denarja in družinskih povezav med ministrico, njenimi družinskimi člani in Inštitutom za proučevanje enakosti spolov (IPES) s sedežem v Mariboru, ki mu je bilo v prvem krogu razpisa odobrenih 300 tisoč evrov za sofinanciranje projekta na temo zagotavljanja enakih možnosti za spodbujanje razvoja demokracije in demokratičnega delovanja oblasti. Inštitut namreč vodi Kaja Primorac bivša sodelavka, poslovna partnerka in prijateljica ministrice. Aleksander Reberšek je izpostavil, da ne vemo kaj bomo imeli državljani od omenjenega razpisa. Poslanec je izpostavil, da ne vem, kaj bomo imeli državljani od tega razpisa, ki je »težak« več kot 10 milijonov evrov in za katerega niti vodja razpisa, niti ministrica nista znala podati odgovora. Zato je bil sprejet sklep, ki poziva Ministrstvo za javno upravo, da naj se javni razpis v izogib vsem morebitnim nepravilnostim razveljavi.

foto: Državni zbor/Sušnik