Ministrstvo prepoznalo vrednost pobude predsednika NSi o uvedbi predmetov računalništva in informatike v osnovne šole

DELI:
15.11.2019, NSi

Pred kratkim je predsednik NSi Matej Tonin Vladi RS poslal poslansko pobudo, s katero ji je ob pričetku evropskega tedna programiranja predlagal, da v kurikule slovenskega izobraževalnega sistema vključi predmeta računalništva in informatike.

Vlada RS je v odgovoru na poslansko pobudo predsednika NSi odgovorila, da so predlagane dejavnosti v pobudi poslanca mag. Mateja Tonina že stekle. V NSi tako pozdravljamo, da je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport prepoznalo vrednost naše pobude in da so na tem področju začeli premikati stvari.

Računalništvo in informatika naj bosta del kurikula slovenskega izobraževalnega sistema

»Predlagam, da Vlada RS področje digitalizacije Slovenije opredeli kot strateško prioriteto naše države in predmete računalništva in informatike vključi v kurikule slovenskega izobraževalnega sistema,« je v pobudi zapisal predsednik NSi in dodal: »Glede na izkušnje v svetu in predvsem v duhu nudenja izobrazbe, ki bo mladim omogočila enakopraven položaj glede na njihove vrstnike po svetu, predlagam obvezno poglobljeno spoznavanje vsebin računalništva in informatike. Vzporedno z uvajanjem vsebin moramo poskrbeti tudi za ustrezno izobraževanje in dodatno usposabljanje učiteljev.«

Več o pisni pobudi Mateja Tonina tem lahko preberete TUKAJ.

Predlagane dejavnosti v pobudi poslanca Tonina so že stekle

Delovna skupina je v postopku pripravljanja podrobnejšega akcijskega načrta, pravijo na vladi in dodajajo, da že ima predloge konkretnih aktivnosti med drugim tudi za vključitev novih predmetov s področja temeljnih vsebin računalništva in informatike v izobraževalne programe vrtcev, osnovnih in srednjih šol. »Vlada RS je na podlagi navedenega že spodbudila nekatere deležnike, da aktivno razmislijo, kako učinkovito pripraviti terminski načrt, ki vsebuje tako vsebinski kot postopkovni del predvidenega vključevanja predvidoma novih predmetov oz. nadgradnjo obstoječih predmetov,« so zapisali in dodali, da so predlagane dejavnosti v pobudi poslanca Tonina že stekle.

Celoten odgovor vlade je objavljen TUKAJ.