MINISTRSKA EKIPA NSi: ŽELIMO NAREDITI VSE, DA SE NAPETO STANJE V DRUŽBI UMIRI

DELI:
08.10.2021, NSi

»Ministrska ekipa NSi je dokaz, da se trud izplača. Realizirani in zastavljeni projekti naše ministrske ekipe dokazujejo, da sodelovanje v vladi ni zaman,« je uvodoma dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Trud je obrodil sadove

Minister za obrambo je poudaril uspešnost pri modernizaciji in kadrovski popolnitvi vojske. »Rezultati se že kažejo. V oktobru smo pri kadrih že v pozitivnih številkah. Trud je torej obrodil sadove,« je dejal Matej Tonin in izpostavil tudi napredek na področju sistema civilne zaščite in opremljanja gasilcev. »Pripravljamo tudi prenovljen zakon o gasilstvu. Delodajalcem se bo s tem zakonom splačalo imeti zaposlene operativne gasilce,« je poudaril Tonin.

Investicije v infrastrukturo pomenijo bolj kakovostno življenje za ljudi

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je opozoril na razvoj države skozi različne infrastrukturne investicije. »Vse te investicije pomenijo boljšo kakovost življenja za ljudi po celi Sloveniji,« je dejal. Poudaril je predvsem začetek gradnje 2. tira in 3. razvojne osi, gradnjo energetske neodvisnosti Slovenije, gradnjo kolesarskih poti in cest. Pri vsem tem pa je pomembno to, da vse investicije gradijo brez dodatnih aneksov.

»Vesel sem, da februarja začnemo z gradnjo Emonike. V naslednjih mesecih pa bomo naredili tudi vse nastavke, da bi vožnja z vlakom od Maribora do Ljubljane trajala le 55 minut. Želimo narediti vse, da bo javni potniški promet postal glavno sredstvo za potovanje po Sloveniji,« je dejal Vrtovec.

Cilj digitalna in napredna Slovenija

»Naš cilj je digitalna in napredna Slovenija. Čeprav smo šele na šestnajstem mestu v EU, je kljub temu, da je to zelo slab podatek, lahko tudi velika priložnost. Želimo priti med 5 najbolj digitaliziranih držav v EU,« je dejal minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

Poudaril je, da so pohiteli s pilotnim projetkom avdiovizualnega podnaslavljanja video vsebin za gluhe in naglušne ter digitalnim bonom, ki bo na voljo za starejše in otroke.

Povsod smo naredili korake naprej

Tri ključne prioritete ministrstva za delo so bile skrb za starejše, odzivnejši trg dela ter pravičnejši sistem socialnih transferjev. »Povsod smo naredili korake naprej,« je dejal minister za delo Janez Cigler Kralj. Oskrba starejših je na višjem nivoju, trg dela bo bolj učinkovit z novo zakonodajo. Število brezposelnih pa je manjše kot pred začetkom mandata,« je dejal.

Tudi naprej bo prioriteta ministrstva celovita oskrb starejših. Minister pa je poudaril tudi, da je razvojna kapica za NSi prioriteta, zato bomo predlagali svoj zakonski predlog z razvojno kapico. »S tem bomo v Sloveniji državi zadržali mlade in izobražene, ki se sedaj selijo v tujino,« je dodal Janez Cigler Kralj.

Želimo narediti vse, da se napeto stanje v družbi umiri

Aktualno dogajanje v Sloveniji je izpostavil predsednik NSi Matej Tonin in v zvezi s tem je dejal: »Želimo narediti vse, da se stanje umiri. Razumemo jezo in naveličanost ljudi. A želim poudariti, da za te ukrepe ni kriva vlada, ampak virus. Smo demokratična, svobodna in odprta družba, zato proteste proti vladi razumemo. Nasilje pa ostro zavračamo.«

Poudaril je, da za umiritev strasti odgovornost nosi tudi vladna koalicija, saj bi vladna komunikacija lahko bila boljša. »Včasih je bila preveč robustna in ostra, kakšen zapisan tvit je bil odveč. Umiriti želimo strasti tudi znotraj vladne koalicije. Na drugi strani ima odgovornost tudi opozicija. Virus ne bo odšel, ukrepi bodo ostali. Vsi skupaj moramo premisliti, kje storiti korak nazaj, da bomo lahko storili dva naprej,« je bil jasen predsednik NSi.