Ministrica za zdravje nima ključnih rešitev, ki bi jih zdravstvo nujno potrebovalo!

DELI:
21.12.2017, NSi

 »To je zgolj PR-ovski nastop brez učinkov, saj ministrica Milojka Kolar Celarc nima pripravljenih ključnih rešitev, ki bi jih zdravstvo potrebovalo. Tri leta in pol njenega mandata kažejo, da je situacija v slovenskem zdravstvu mnogo slabša, kot je bila ob njenem nastopu funkcije,« je v včerajšnji oddaji 24ur zvečer poudaril Jernej Vrtovec. Komentiral je namreč nove spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jih je predlagala ministrica in nazorno pokazal na probleme: »Dolge čakalne vrste, bolnišnice poslujejo z izgubo, korupcija in klientelizem. Ključnih rešitev ministrica nima, predstavlja pa zakonodajo, ki stvari v zdravstvu bistveno ne premika na bolje. In na slabšem smo zlasti davkoplačevalci.«

Progresivna obdavčitev še dodatno obremenjuje delavce

Komentiral je tudi predlog nove progresivne obdavčitve v zdravstvu, ki jo predlaga ministrica. »Na prvi pogled gre za zelo všečen, popolnoma populističen predlog, ki pa v sami osnovi nima nekega cilja. Z davkom progresivno udarimo vse ljudi, tudi upokojence in najšibkejše, zlasti pa ta srednji sloj, najproduktivnejši sloj, ki bi ga morali davčno razbremeniti, ne pa dodatno obremenjevati dejansko z novim davkom. V tej državi imamo resen problem, da najproduktivnejše ljudi dodatno obremenjujejo in to ni nič drugega kot 30 evrov novega davka tistim, ki najbolj delajo v tovarnah,« je prepričan poslanec NSi.

Predsednik vlade naj nosi krivdo za stanje v zdravstvu

Za celotno situacijo seveda ni kriva samo ministrica, ampak tudi predsednik vlade s svojo koalicijo. »Že po zadnji interpelaciji, ko je predsednik vlade vzel ministrico v bran, je celotna zgodba na njegovih plečih. Za stanje v slovenskem zdravstvu je od takrat odgovoren in kriv izključno sam. Imel je škarje in platno, da bi ministrico že v uvodnih mesecih, ko se je videlo, da ne sledi toku dogodkov, da nima zmožnosti in sposobnosti krojiti usode v slovenskem zdravstvenem sistemu in delati ključne premike, že takrat bi predsednik vlade moral potegniti potezo in ministrico razrešiti,« je bil jasen Jernej Vrtovec.

Ministrica mora odstopiti

Poslanec NSi je prepričan, da Stranka modernega centra nima kadrovskega potenciala in ljudi, ki bi lahko prevzeli katerikoli resor. »V NSi smo predlagali široko paleto rešitev za izboljšanje situacije v slovenskem zdravstvu, za skrajšanje čakalni vrst in dob. Ampak kaj več, kot le to, da ministrici pišemo brez povratnega odgovora, pa ni mogoče narediti. V NSi še vedno menimo, da je primerno, da bi takoj zapustila ta položaj,« je še enkrat ponovil.