MINISTRI IZ NSi: ZASTALE PROJEKTE HOČEMO PREMAKNITI NAPREJ IN VSEM ZAGOTOVITI BOLJŠE ŽIVLJENJE

DELI:
26.06.2020, NSi

»Odločitev za vstop v koalicijo je bila prava. Ne znamo si predstavljati, kakšna bi bila Slovenija danes, če v tistem trenutku ne bi dobila operativne vlade. Nova Slovenija je v vladi zato, da spreminja stvari na bolje. NSi je v vlado poslala tri mlade ministre, ki imamo voljo in energijo, da zagrizemo v najtrše orehe. Izzivov se ne bojimo, vsak izmed nas namreč odpira stvari, ki so stale že več kot desetletje,« je na novinarski konferenci dejal predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin.

Poudaril je, da želijo vsi trije ministri NSi po koncu tega mandata za seboj pustiti resnične spremembe na bolje. V svojem mandatu pa je izpostavil predvsem spremembe zakona o obrambi, ki prinaša urejen socialni status za vojake po 45. letu starosti.

Janez Cigler Kralj: Takoj sem zagrizel v reševanje situacije domov za ostarele

»Moj resor je zelo širok in v času epidemije zelo na udaru. Izpostaviti želim to, da nam je uspelo več kot 90 % domov za ostarele obvarovati pred okužbami koronavirusa. Zagnali pa smo tudi vse aktivnosti za nov investicijski ciklus v nove kapacitete za oskrbo starejših,« je izpostavil minister za delo Janez Cigler Kralj.

Dodal je, da je celostna oskrba za starejše izjemno pomembna politična prioriteta NSi. »Kot minister za delo sem želel takoj na začetku zagristi v to zadevo. Že več kot desetletje namreč nismo zgradili nobene nove kapacitete za oskrbo starejših. Zagnali smo razpisa za manjše enote v višini 21 milijonov evrov, izbiramo lokacije za obljubo, ki smo jo dali v koalicijski pogodbi, torej dokončanje dveh domov in izgradnje petih novih. Poleg tega pa smo pretekli petek objavili še razpis za 1100 postelj za koncesije v Sloveniji. Menimo, da moramo v prvi vrsti zagotoviti dovolj kapacitet, da lahko poskrbimo za vse, ki potrebujejo oskrbo za starejše,« je dejal.

Ob tem je omenil, da so na ministrstvu v zadnji protikoronski paket uspeli vnesti rešitev, ki bo z 31 milijoni evrov interventno pomagala domovom za starejše in ostalim institucionalnim zavodom, da bodo lahko  kadrovsko okrepili svoje vrste in se tako z morebitnim drugim valom epidemije lažje spoprijeli.

Jernej Vrtovec: Na ministrstvu želimo biti učinkoviti

»Na ministrstvu za infrastrukturo želimo biti kar se da učinkoviti in to pokazati v odnosu do velikih infrastrukturnih projektov. Eden izmed takšnih, ki stoji že 13 let, je projekt Emonika. Gre za projekt, ki je pomemben za celotno Slovenijo. Smo tik pred podpisom memoranduma, zato projekt po dolgih letih končno postaja realnost,« je dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.