MINISTER TONIN OB OBISKU PRIMORSKO-NOTRANJSKE REGIJE: ZARADI SAMOINICIATIVNOSTI STE MED NAJUSPEŠNEJŠIMI REGIJAMI V BOJU PROTI EPIDEMIJI

DELI:
22.04.2020, NSi

Minister za obrambo Matej Tonin je skupaj s poslancema NSi Ivo Dimic in Andrejem Černigojem obiskal Postojno in Ilirsko Bistrico. S prisotnimi župani se je pogovarjal o spopadanju regije s težavami po razglasitvi epidemije in ocenil, da so rezultati spodbudni, saj je kljub bližini italijanske meje regija med tistimi z najmanj okuženimi z novim koronavirusom. Ogledali so si tudi varovanje slovenske južne meje in se z župani pogovoril o težavah z ilegalnimi prehodi meje.


Minister za obrambo je pohvalil delo regijskega štaba civilne zaščite. “Ko primerjamo delovanje civilnih zaščit po državi, se vidi razlika med tistimi, ki so bili samoiniciativni in niso čakali natančnih navodil do vejice in pike, ter drugimi. Rezultati prvih so absolutno spodbudni, kjer so čakali navodila, pa se je virus razširil in imamo danes težave. Vaša regija je ena izmed najbolj uspešnih pri soočanju s koronavirusom, za kar vam čestitam,” je dejal Tonin.

Poudaril je še, da bo ministrskemu zboru prenesel vse informacije in izzive, s katerimi so ga seznanili župani desetih občin na območju primorsko-notranjske regije in Krasa. Med njimi je izpostavil varstvo otrok in psihosocialno ter ostalo pomoč starejši populaciji.

Kot zelo uspešno pri zajezitvi epidemije je obrambni minister ocenil celotno notranjsko-primorsko regijo od Istre do Goriške in napovedal, da bo širša regija prva, v kateri bodo razrahljali omejitev nepotrebnih prehajanj občinskih meja.

Poček je osrednje vadišče Slovenske vojske

Tonin se je tudi zavzel, da začnejo problem vojaškega vadišča na Počku reševati od začetka, saj med postojnsko občino in obrambnim ministrstvom ni več nobenega dogovora. “Naklonjen sem dialogu, naklonjen sem temu, da živimo v sožitju in da se dogovorimo, kako naprej,” je dejal Tonin. Napovedal je oblikovanje delovne skupine, ki se bo nato pogovarjala z občinami, ki se jih ta problem dotika, da bi našli skupno rešitev.

“Zelo pomembna osnova, mimo katere ne moremo in o kateri ne bomo niti razpravljali – Poček je osrednje vadišče Slovenske vojske in ga bomo uporabljali tudi v prihodnje,” je še dodal.

Černigoj: Želimo si več pristojnosti za Slovensko vojsko

Poslanec NSi Andrej Černigoj je povedal, da so se z županom Občine Ilirska Bistrica Emilom Rojcem pogovarjali predvsem o težavah, ki jih imajo na tem območju zaradi migrantov in njihovih nelegalnih prehodov državne meje s Hrvaško.

“Ilirskobistriški občinski svet je pri tem vprašanju soglasen, želi si večjih pristojnosti Slovenske vojske na tem območju,” je povedal Černigoj. Rojc je ministru povedal, kje so za migranti ostala odlagališča smeti in kje je so vlamljali v stanovanjske objekte. Predal pa mu je tudi pobudo 23 županov, da bi Slovenska vojska prišla v obmejne občine.